ДБ предлагат безсрочно настаняване за украинските бежанци

Недопустимо е да се поставя под съмнение грижата на България към украинските граждани, твърдят от групата на "Демократична България"

Ружа Райчева 04 ноември 2022 в 10:03 3371 7

Групата на ДБ в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Групата на ДБ в пленарната зала

Безсрочно удължаване на програмата за подслон и подпомагане на бежанците от Украйна със статут на временна закрила, предлагат от "Демократична България" в свое проекторешение, внесено в НС. 

Вносителите настояват временната закрила да продължи до отпадане на необходимостта от такава помощ. Правителствената програма за настаняване на бежанци от Украйна изтече на 31 октомври и бе удължена до средата на ноември. Предвижда се бежанците отново да бъдат настанени в държавни бази, но вече има и десетки недоволни и протести на Слънчев бряг

От ДБ апелират за намирането на трайно решение. Внесеното от тях проекторешение задължава Министерския съвет да отчете изпълнението на досегашната програма, да подготви разчети с необходимите средства за продължаването ѝ и да предприеме мерки за интеграцията на разселените украинци, включително чрез стратегия за осигуряване на достъп до социални, здравни и образователни услуги.

"С настъпващия зимен период е недопустимо да се поставя под съмнение ангажираността на България към грижата за украинските граждани, бягащи от война, още повече че става въпрос за представители на най-уязвимите групи - жени, майки с деца, възрастни хора", пише в мотивите на вносителите.

ДБ подчертават, че краят на войната в Украйна и последиците от нея не могат да бъдат предвидени, което налага и продължаването на програмата за подпомагане на украинските бежанци, без да ѝ се поставя срок.

В края на зимата правителството трябва да даде оценка и анализ на програмата и нуждата от адаптиране, става ясно още от внесения в деловодството на парламента текст. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1004

7

Myrra Licheva

04.11 2022 в 15:39

Пристрастен сайт,с неправилно отчитане на рейтинговите аспекти.Когато създателите му искат,ще има само плюс на опорно точки,когато е за минус,коментатор няма.Жалка работа,ако така ще защитавате украинската позиция...По принцип ,подкрепям ги срещу човеконенавистния джуджак и ордите му всякак,но вече се преекспонира тенденциозно тази тема.Вашите реакции са живото доказателство.От списвачество с претенции за автентичност,до елементарна стъкмистика би следвало да има няка ли ва разлика!

726

5

Кариерен

04.11 2022 в 14:29

Напълно подкрепям написаното от "Евроатлантик"! Исках да му кликна +, но нищо не се получяава... Изглежда, системата е устроена така, че на него да могат да се дават само минуси. Някои под това разбират "свобода на словото и волеизлиянията".

345

4

Джендо Джедев

04.11 2022 в 12:55

Еврак,

Е как да чуеш - ти не си нито слушател, нито читател. За сметка на това си "писател". :D

https://euronewsbulgaria.com/news/5568/postradalite-ot-navodneniyata-v-karlovo-shte-poluchat-zayavenite-sredstva

645

3

wakeup

04.11 2022 в 11:24

Евролунатик, за положението на хората в наводнените села не обвинявай ДБ ,а държавата. И в управлението на БГ е пълно с такива като тебе, които не могат да отсеят зърното от плявата и които са надъхани с руските опорки и псевдопатриотични въжделения.Няма как да не изпитваш съчувствие към жертви на война , а истински да те е грижа за хората в Карловско. Или си човек или не си. Такива като теб са просто отрепки - то е в ДНК-то ви

3767

2

Име на профила

04.11 2022 в 11:21

Аз съм абсолютно ЗА настаняването на тези българи. А те дали биха искали да изоставят всичко и да се настанят на морето?