Програмата за настаняване на бежанци от Украйна свършва, бъдещето ѝ неясно

OFFNews 28 октомври 2022 в 12:09 3338 5

Бежанци от Украйна

Снимка БТА

Около 18 000 души към момента са настанени у нас по правителствената програма в помощ на бежанци от Украйна.

Програмата за настаняване на бежанци от Украйна, финансирана с решение на Министерския съвет, изтича на 31 октомври и към момента няма яснота за удължаването ѝ, алармира Българският хелзинкски комитет (БХК).

Към днешна дата няма решение на правителството за подновяването ѝ, няма и официална информация какво ще стане с над 18 000 души в уязвимо положение, които в момента са настанени в хотелски бази по нейните условия, пише в съобщение до медии БХК.

„Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България” беше създадена през пролетта с цел кризисно настаняване на принудително разселените украински граждани, получили временна закрила в България, а след това на два пъти беше удължавана.

Последният одобрен период изтича в понеделник – 31 октомври 2022 г.

След разпускането през август на Оперативната координационна група, създадена от последното редовно правителство, служебният кабинет назначи заместващ я орган едва на 1 октомври. В него обаче са представени единствено държавните институции, а организациите, работещи с украинците, търсещи и получили закрила у нас, нямат достъп до процеса на взимане на решения. Диалогът по темата между изпълнителната власт и гражданския сектор е критично нарушен, допълват от неправителствената организация.

Те призовават МС да вземе необходимите решения за предотвратяване на паника и поредна хуманитарна криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

KrasimirL

31.10 2022 в 13:12

Правителството трябва да продължи да подпомага украинските бежанки, децата им и старците им до свършване на войната. Да удължи срока на действие на програмите и да включи неправителствените организации във вземането на решения. Това ако то не направи Гражданското общество трябва активно да се намеси. Гражданите трябва да излъчат Четвърта контролна гражданска власт, която сами да предлагат и избират, и която да има права да отзовава министри, депутати съдии и общински съветници при нарушения на законите, или подобни ситуации, като тази за бежанците.

-240

4

редовно четящ

28.10 2022 в 17:43

И кой ще папка парите, които ЕС отпуска за украинските бежанци? Не че досега не ги крадяха най-безочливо!

-5426

2

Бай Пешо от Перни 6

28.10 2022 в 15:52

Ще ги настанят, както настаняват сириици и афганистанци, стига с тия 5 звездни хотели.

1730

1

Ivan

28.10 2022 в 15:49

Ми този "миротворен" Гълъб, снесен от двойката кукувици Радев-Йотова в ролята на министър-председател да внесе предложение и да приеме , д''ет се вика и беше до преди 1-2 годин cool!, "инхаус" решение за продължаване срока на Програмата! Що решения взеха, без да им е работа, но за това забравят! Де гиди, пуста гьостерица неокастрена! Па по- горе, па по-доле по тлъстите им з....ци хемороидни!!!