Удължават програмата за украинските бежанци, ще ги настаняват в държавни бази

OFFNews 31 октомври 2022 в 15:55 3316 0

Иман Демерджиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев

Министерският съвет взе решение да удължи програмата за настаняване на украински бежанци, която изтичаше днес.

Това обяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг след извънредното заседание на правителството.  

Помощта ще продължи чрез настаняване на бежанците в държавни бази, като са предвидени местата и възможностите за това. Ще се даде 15-дневен срок за хората, които са настанени в хотели, да бъдат преместени. 

"Причината за това решение е, че това е практика в ЕС, като само България, Кипър и Ирландия дават закрила за неопределен период от време. Отдавна е изчерпан периодът в останалите европейски държави. От друга страна искаме да сме сигурни, че украинските бежанци ще бъдат настанени в подходящи места през зимата", каза Демерджиев.

''Стоят с багажа и чакат''. Ще останат ли на улицата 18 хиляди бежанци от войната в Украйна?

Министърът на туризмът Илин Димитров заяви, че финансовите средства, които България отпуска, са "сериозни". Изплатени са близо 523 млн. лева, като 200 млн. лева от тях за от бюджета, а 300 млн. лв. - от европейски програми и фондове.

Не оставяме никого на улицата, грижата за бежанците ще продължи", подчерта Димитров. 

Той благодари на хотелиерите, отворили вратите си за бягащите от войната. "Ще бъде изплатено всичко. До края на седмицата ще се входират всички безспорни плащания. Хотелиерите имат 15 дни да подават жалби, като всяка ще бъде разгледана. Има три варианта да не се плащат суми - ако бежанците са си тръгнали, но все още се водят в хотелите; ако са започнали работа и не са съобщили  ако са настанени в повече от един хотел. Има и четвърти проблем - с декларациите за изхранване, но е технически", посочи министърът на туризма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови