Кога и къде? Неразбории с настаняването на украинци в държавните бази

Таня Николова 03 ноември 2022 в 20:55 2166 7

Протест в Слънчев бряг

Снимка БГНЕС

31 октомври - Стотици украинци, настанени в хотели в Слънчев бряг, излязоха на протест

След Слънчев бряг, и в Златни пясъци украински бежанци – около 100 майки с деца, настанени в хотели, протестираха срещу преместването им в държавни и общински бази.

По данни на областната управа във Варна, в хотели в областта понастоящем са настанени почти 4 300 души, предимно майки с деца. Над 3000 от пристигналите в района бежанци са си наели квартира.

Въпреки обявените от вътрешния министър Иван Демерджиев 34 000 места в държавни и общински бази, не е ясно как и по какъв признак ще бъдат разпределяни и настанявани бежанците. Според част от протестиращите в Златни пясъци украински жени, децата им вече са започнали да се социализират. Няколко десетки са децата, които са в детски градини, а има и такива, които ходят на училище с градския транспорт.

Златни пясъци се намира на по-малко от 17 км от Варна и има целогодишна редовна автобусна линия - по принцип е сред най-натоварените в общината, тъй като свързва града и с Аксаково.

Според хотелиери, приютили бягащите от войната украинци още от началото на март, преместването е необосновано, а държавните бази не са готови да посрещнат нуждите им. В някои от тях тепърва ще се налага да се слагат климатици за отопление, което става чрез обществени поръчки и ще има забавяне.

Липсва яснота и за техническата организация по преместването на украинците. До изтичането на срока, спуснат от служебното правителство, остават на практика 11 календарни дни.

Дори да приемем факта, че вероятно част от сега настанените ще напуснат – било на квартира, ще отидат в Румъния или другаде, това са масово жени и деца, коментират доброволците, които вече месеци помагат на бежанците.

Основните въпроси, задавани от представители на институциите за оценка на потребностите им, включват наличието на апартамент или автомобил в родната им Украйна, но не и наличието на пари по сметки, казват още от доброволческите обединения.

По думите на Демерджиев, пълният списък с държавните и общински бази е наличен във всички полицейски управления в страната. Идеята е украинските бежанци, които желаят настаняване, първо да бъдат настанени по Черноморието, а едва след това - и в бази из страната.

Настаняването в базите няма да започне веднага. Самите бази ще бъдат запълвани постепенно – една след друга, обясни вътрешният министър.

Междувременно дирекциите „Социално подпомагане“ в страната вече издават ваучери за храна и стоки от първа необходимост на бежанците. Ваучерите са на човек, стойността им е 100 лева и са валидни два месеца от датата на издаването им. Парите за тях са по линия на оперативната програма за храни и основно материално подпомагане. По същата програма всяка година чрез БЧК помощ под формата на пакети с хранителни продукти получават и социално слаби българи.

Ваучерите обаче се отпускат само на тези, които имат регистрация за временна закрила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

810

7

Подписали за 3% от БВП за превъоръжаване при присъединяването към НАТО, ИЗПЪЛНЯВАЛИ ПО 1% В ПЕРИОД ОТ 20 ГОДИНИ И ПАК НАТО ИМ Е ВИНОВНО НА РУБЛОЯДИТЕ!!!

345

6

Джендо Джедев

04.11 2022 в 08:43

Още двама... Един от които е нашият дежурен. Аз какво ви казах! :D

-5426

5

Бай Пешо от Перни 6

04.11 2022 в 07:36

Грижа за бежанците е нормална помощ за Украйна, но даването на оръжие не е. НАТО разъоръжи България до голо за 30 години, сега да очакваме и война.

11920

4

klimt

03.11 2022 в 23:23

Напротив,много е прав.Я пробвай да се направиш на бежанец в Германия. Ще видиш какво е глад ако не работиш. Как може в Украйна жените да произвеждат мрежи ,жилетки и да си гледат децата,а туристките тук да имат претенции? Джендо жалко че няма работещи камери на Зл.П. да видиш с какви автомобили се придвижват,а поведението им е досущ,на 150% ,като руснаци.... така че Пъстрогор ги очаква. Но наистина има 10% хора в крайна нужда.

345

3

Джендо Джедев

03.11 2022 в 21:43

Ей го първия! :D

726

2

Кариерен

03.11 2022 в 21:16

Бежанците от Украйна бяха приети у нас повече от гостоприемно - в 3 и 4 звездни хотели на брега на морето, "ол инклузив" и всичко това - безплатно за тях! Сега ще ги местят в държавни почивни станции, които не са хотели, но са също прилични, щом са построени за български държавни служители. Но "гостите" са недоволни, защото досега бяха прекалено много глезени.И сега - протест! Като че ли сме им длъжни! А другите бежанци - от Сирия, Ирак и т.н. живеят при далеч по-скромни условия, но са доволни, че имат покрив над главата си. И те бягат от войната. С какво украинците претендират да са нещо повече от сирийците? Това нашите власти трябва да им обяснят, ако трябва и с по-твърд тон.

345

1

Джендо Джедев

03.11 2022 в 21:15

Гаранция, че ще има идиоти, все още не разбрали защо протестират украинците.