ДБ предлага как да се ограничат ''троловете'' по време на предизборна кампания

ЦИК ще има право да санкционира нарушителите по време на кампания, платформите ще изпращат доклади за фалшивите профили

Ружа Райчева 11 ноември 2022 в 14:23 2519 2

Божидар Божанов, Мартин Димитров и Христо Иванов в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Божидар Божанов, Мартин Димитров и Христо Иванов в пленарната зала

"Демократична България" внесе законопроект, създаващ механизми за ограничението на фалшиви "тролски" профили в социалните мрежи по време на предизборна кампания, става ясно от справка в деловодството на Народното събрание.

Със законопроекта се уреждат произтичащи задължения от Акта за цифровите услуги на ЕС, в това число създаване на координатор за цифрови услуги, извънсъдебно уреждане на спорове при модерация на съдържание и доверено подаване на сигнали, като не се създава нова администрация, а се използва експертизата на съществуващи администрации.

Законопроектът за промени в Закона за електронна търговия предвижда в рамките на предизборна кампания и две седмици преди старта ѝ да се прилагат серия от технически мерки за ограничаването на фалшивите "тролски" профили в социалните мрежи.

Техническите мерки включват: проследяване дали се ползват снимки от други профили, дали има връзка между интернет адресите на потребителите и сайтове за анонимизиране; свързване с голям брой потребители непосредствено след създаване на профила; присъединяване към голям брой групи непосредствено след регистрация, автоматизирано публикуване на съдържание и др.

"Социалните мрежи имат съществено влияние върху общественото мнение, като това подлежи на организирани злоупотреби чрез т.нар. "тролове", особено в периоди на предизборна кампания", аргументират се вносителите.

Предвижда се и задължение за предоставяне на информация за всички подизпълнители на действия по модерация на социалните мрежи, както и минимален наличен модераторски капацитет за модериране на български език.

"Дезинформационните и пропагандни кампании, използващи много големи онлайн платформи, стават все по-активни на фона на войната в Украйна и увеличаващата се геополитическа нестабилност. В този контекст платформите отказват поемане на отговорност за участието си в усилването на тези кампании, особено в периода на предизборни кампании", посочва "Демократична България".

Ако проектът на ДБ бъде приет, ще има изменения в Изборния кодекс, изцяло свързани с обхвата на измененията в Закона за електронната търговия, а именно - статутът на ЦИК да бъде подател на сигнали до онлайн платформите, както и да има право да санкционира платформите за нарушения.

За целите на проекта се предвижда създаване на т.нар.

Координатор на цифрови услуги.

Това ще е независим колегиален орган под егидата на Комисията за защита на потребителите. Освен председателя на комисията, в него ще влизат омбудсманът, министрите на електронното управление, културата, външните работи, председателите на КРС, СЕМ и Комисията за защита от дискриминация.

Според законопроекта заинтересованите групи са: много големите онлайн платформи, техните потребители и държавните органи с компетенции в областта на информационните технологии и защитата на потребителите.

Предвиждат се допълнителни разходи за Комисията за защита на потребителите, както и за много големите онлайн платформи, така че да изпълнят наложените върху тях изисквания. Не се предвижда създаването на нови административни структури. Повишава се административната тежестта за много големи онлайн платформи.

Със законопроекта се уреждат произтичащи задължения от Акта за цифровите услуги на ЕС, в това число създаване на координатор за цифрови услуги, извънсъдебно уреждане на спорове при модерация на съдържание и доверено подаване на сигнали, като не се създава нова администрация, а се използва експертизата на съществуващи администрации.

От "Демократична България" посочват, че ограниченията по прилагане на хармонизираното европейско право ще се прилагат стриктно при провеждането на новата политика.

Божанов: Facebook няма интерес законопроектът да бъде приет

Министърът на електронното управление в предишното правителство Божидар Божанов сподели в ефира на “Здравей, България”, че ако Facebook не изтрие акаунта след приемането на разпоредбата, платформата ще подлежи на сериозна глоба - процент от годишния глобален оборот. Законът е на базата на вече действащия Акт за цифрови услуги на Европейския съюз, който изисква повече прозрачност и информация от Facebook и Twitter.

В допълнителен коментар Божанов подчертава, че законопроектът не упълномощава цензурата на статуси и коментари в социалната мрежа и не дава право на държавата и платформите да определят кое съдържание е истина и кое - не. Предложението включва редица технически мерки за идентифициране на тролове, които разпространяват дезинформация и блокират истински профили. “Водещият принцип е именно запазване на свободата на словото, а не някой да го удави в пропаганда и да го задуши чрез докладване. Много хора стават жертва на докладване от тролове и съдържанието им бива сваляно”, разясни Божанов.

Депутатът от ДБ заключи, че Facebook няма интерес такъв законопроект да се приеме в България, защото би послужил за пример на други страни-членки и на Европейската комисия. Като министър в предишното правителство Божанов редовно е отправял безответни запитвания към платформата дали прилага някои от изредените мерки за идентификация на тролове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

4

Moirae

11.11 2022 в 23:46

Един от най-смислените министри, които сме имали.

-1655

2

ob1

11.11 2022 в 17:37

Направи си и ти ФБ страница и трий - всеки има такава възможност.
Виж макаците как трият и ела да докладваш.
Намерил какви примери да дава :)