Дават право на митничарите да арестуват при измами с ДДС

Юлиан Христов 27 февруари 2015 в 13:24 2255 0

Дават право на митничарите да арестуват при измами с ДДС

Митничарите ще имат право на оперативно-издирвателна дейност и конвоиране на лица, които са уличени в контрабанда на акцизни стоки и неплащане на ДДС от внос и акцизи. 

Това предвиждат промени в Закона за митниците, внесен от Министерството на финансите. 

Причината да се дадат тези правомощия на митничарите е "по-голямата бързина и ефективност при разкриването на престъпления, свързани с избягването и неплащането на акциз и ДДС в големи размери".

Сега приходите в държавния бюджет от акциз и ДДС при внос се контролират от митниците. Когато бъдат установени данни за извършено престъпление, свързано с акциз и ДДС, действията по разследване сега не могат да се извършат от разследващ митнически инспектор. С предложенията режимът се променя. 

Според вносителите промените ще доведат до по-бързото разкриване на престъпленията, свързани с продажба на акцизни стоки без бандерол, контрабанда и неплащането на данъчни задължения. В мотивите е записано:

Оперативно-издирвателната дейност като правомощие на митническите органи ще позволи по-ефективно взаимодействие между издирващия и разследващия орган, тъй като към момента в хода на разкриване на престъпленията, органът с разследващи правомощия е митнически орган, а органът, оправомощен да извършва оперативно-издирвателни дейности е орган на Министерството на вътрешните работи, което изисква допълнителна междуведомствена координация и води до забавяне на производството.

С новите правомощия митничарите ще могат да задържат за срок до 24 часа лице, което е извършило някое от горепосочените престъпления, както и да извършват конвоирането му. 

Предлага се също така издадените решения от митническите органи, с които се определя длъжника и размера на публичното държавно вземане, да служат като изпълнително основание за принудително събиране на установените вземания. Решенията ще подлежат на предварително изпълнение и обжалването им не спира тяхното изпълнение. Предвидени са условията и редът за спиране на изпълнението по искане на заинтересовано лице и при предоставено обезпечение в размер на главницата и лихвите.

С проекта се предвижда обмен на информация между МВР и Агенция „Митници“ чрез регламентиране на достъп до автоматизираните им информационни системи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!