Даваме 80 000 евро за хуманитарна помощ

OFFNews 20 юли 2016 в 14:35 2168 0

Снимка БГНЕС

Правителството одобри предоставяне на доброволна вноска в размер на 50 000 евро на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток и на хуманитарна помощ в размер на 30 000 евро за пострадалите от земетресението в Еквадор по линия на УНИЦЕФ.

Вноските се осигуряват от планираните средства за помощ за развитие и хуманитарна помощ от бюджета на Министерството на външните работи за съответната година.

Агенцията на ООН полага грижи за повече от пет милиона палестински бежанци в Близкия изток. Като израз на солидарност българската доброволна вноска за 2016 г. ще подпомогне нуждаещите се хора и ще засили стабилността в регион, намиращ се в непосредствена близост до границите на Европа, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

На 16 април 2016 г. крайбрежните райони на Еквадор пострадаха сериозно от земетресение с магнитуд 7,8 степен по скалата на Рихтер, при което загинаха над 660 души, а над 12 000 бяха ранени. Нанесени бяха и големи разрушения на сгради, комуникационна и производствена инфраструктура.

В контекста на реакцията на международната общност на хуманитарната криза в Еквадор, включително приносите на редица държави-членки на ЕС, и отчитайки нуждите на страната във вид на средства, оборудване и специалисти, България проявява съпричастност към съдбата на пострадалото население като прави доброволна вноска по линия на УНИЦЕФ. България поддържа дългогодишно сътрудничество с УНИЦЕФ - организация с ключова роля в рамките на координацията на хуманитарните дейности на ООН в Еквадор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!