Дания подкрепя България за Шенген

OFFNews 05 декември 2011 в 16:57 1811 0

Дания, която поема ротационното председателство на ЕС от 1 януари 2012, подкрепя присъединяването на България към Шеген.

"Много сме обезпокоени за външните граници на Европа, но нямаме притеснения да препоръчаме, че България може да бъде част Шенгенското пространство" - каза премиерът на Кралство Дания Хеле Торнинг-Смит, която е на еднодневно работно посещение у нас, след среща с премиера Бойко Борисов.

"Това е нещо, което подкрепяме и върху което трябва да се работи много. България и Румъния са изпълнили изискванията за членство в Шенгенското пространство и затова те имат нашата подкрепа. България работи много усилено, за да изпълни тези изисквания" – каза Хеле Торнинг-Смит.

Българският премиер благодари за подкрепата за Шенген и изтъкна, че България много разчита на датското председателство на ЕС защото имаме сходни идеи. "Искаме да има промени в Лисабонския договор, но да са малки, за да не се налагат референдуми и да се осъществят по-бързо, за да стане излизането от кризата по-скоро", каза Борисов. Той изтъкна позицията на България, че би трябвало да има наказания за недисциплинираните държави, които не спазват бюджетния дефицит и също така да има бонуси. Датският премиер е категоричен, че България трябва да получи стимули.

Тя отбеляза, че страната ни, която не е от богатите, е спазвала правилата. Същото важи и за Шенген - който спазва правилата, трябва да получи стимули. България и Румъния изпълниха условията, добави Хеле Торнинг-Смит. Тя каза още, че датският парламент има ясно мнозинство, което е в подкрепа на българското членство в Шенген. "В датския парламент има много ясно голямо мнозинство, което е в подкрепа на българското членство. Ако човек е спазил правилата, то той трябва да мине на следващото ниво", категорична е Хеле Смит, която декларира, че Дания ще направи всичко, за да влезем в Шенгенското пространство по време на нейното председателство. Двамата премиери са обменили коментари по ситуацията и кризата в Европа. По думите на Борисов, по повечето теми България и Дания имат сходни позиции - и за сигурността на външните граници на съюза и за бъдещето на зелена Европа, но най-вече са единодушни в убеждението, че е необходима финансова дисциплина. След срещата на четири очи домакинът Борисов заведе гостенката си от Дания заедно с делегацията да разгледа археологическия музей под базиликата "Св. София".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови