Чия отговорност е кворумът

OFFNews 11 април 2014 в 12:49 3655 3

Михаил Миков

Снимка БГНЕС

След като вчерашното заседание на парламента пропадна, а днес работата на Народното събрание стартира след третия опит, в кулоарите депутатите започнаха да си прехвърлят отговорността за липсата на кворум.

Пръв по темата се изказа лидерът на опозицията Бойко Борисов, който подчерта, че осигуряването на кворум в залата е задължение изцяло на управляващите. По думите му последните два ни показват "управленската немощ" на властта.

"Аз съм в парламента и съм се регистрирал. ГЕРБ е първата политическа сила в България на парламентарните избори. По Конституция първата партия избира правителство. Ако не може да събере кворум, дава на втората. Кворумът е задължение на управляващите - на тези, които искат да управляват. Аз съм дал един глас, даже два. Оттук нататък или ще признаят, че "Атака" е партията, която държи кворума, и без нея БСП и ДПС не могат да управляват", каза Бойко Борисов.

Сходна позиция изрази и зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева.

"Когато нямаш мнозинство и парламентът не може да работи, да бъдат любезни и да отидем на предсрочни избори", призова Цачева.

Противоположни са вижданията на лидера на БСП Сергей Станишев. Според него до изборите през май работата на парламента ще е нестабилна, защото всяка политическа сила ще гони своите интереси.

"Нямаше кворум, защото най-голямата парламентарна група политическа игра преди изборите. Това е очевидно. Не е изненадващо това за нас. Всеки може да си направи извода от поведението на ГЕРБ и от поведението на "Атака", каза Станишев.

Председателят на ДПС Лютви Местан пък призова и управляващи, и опозиция към превъзпитание и по-сериозно отношение към вота на хората.

"Аз питам, добре, ако и след следващите избори изпаднем в подобна ситуация, какво правиш? Ще разтурим и следващия парламент, докато дадем някому самостоятелно мнозинство? Това не го решаваме ние, решават го българските граждани", коментира Местан.

Председателят на парламента Михаил Миков, който по-рано днес смъмри депутатите, заяви, че отсъствието от пленарна зала се е превърнало в "средство за разбиване на парламента".

"Обяснявам си го с липсата за усещане защо хората избират народни представители и каква е тяхната функция в Народното събрание. Всякакви средства в демокрацията, когато почнат да се приемат за допустими, тогава се губят демократичните институции", констатира Миков, като подчерта, че не желае да обсъжда никого лично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!