Министърът на образованието обеща нови учебни програми до 2 месеца

OFFNews 12 ноември 2014 в 22:30 6018 2

Проф. Тодор Танев

Нови учебници през 2015 г. и нови учебни програми до месец-два обеща новият образователен министър проф. Тодор Танев пред БНТ.

Новият законопроект за училищното образование ще стъпи върху части от трите законопроекта, подготвяни досега от предходните кабинети, обясни Танев.

Според него обаче бързи реформи в образованието не са нужни и затова преди да бъдат направени, той ще започне обиколка в българските училища, за да разбере какво искат те.

Три пъти крой, преди да режеш. Искате да се подсигурите? Който е правил реформи бързо до момента, както казват, сам пада в него, подчерта Танев.

По думите му спешно трябва да се направят нови учебници, което обаче трябва да започне с пренаписването на учебните програми.

Надявам се, че до месец-два ще бъдат направени основите на една по-нова, по-модерна програмна система на обучението и догодина ще има нови учебници.

Според него е най-добре по два учебника за всеки предмет.

В никакъв случай аз не съм за това да има хиляда учебника, защото това първо разсейва хората и второ означава много повече пари и средства да отиват за нищо. Мисля, че можем да се концентрираме върху по-малък модел, примерно два алтернативни учебника, коментира той.

Проф. Танев подчерта, че не одобрява идеята за задължително предучилищно обучение за 4-годишните. По думите му е по-добре да се намери златната среда между семейното възпитание и ранното обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови