БСП-София: Искаме общинско предприятие за чистота

OFFNews 25 юни 2020 в 19:25 1870 0

Искаме от следващия мандат на СОС да започне да функционира общинско предприятие за чистота. 

Това каза председателят на групата на социалистите Калоян Паргов, по време на обсъждането на предложението на съветниците от БСП кметът на София да изготви правен и финансов анализ и финансово-икономически и технологичен модел на Столично общинско предприятие „Чистота“. Докладът бе подкрепен и от независимия Борис Бонев и двама съветници от „Демократична България“, но не бе приет от управляващото мнозинство в Столичния общински съвет.

Паргов обясни, че идеята е да се подходи поетапно, стъпка по стъпка, напред във времето през следващите години. Ето защо от БСП предлагат да се започне с изготвянето на подобен анализ.

„Ролята на общинските съветници е да приемат решения и да дават насоки за развитието на града, а не да бъдат гумен печат на администрацията“, посочи лидерът на БСП – София. Той подчерта, че докладът е част от политиките и програмите на БСП, което го прави последователно действие, а не пиар мероприятие.

Калоян Паргов припомни, че предложението бе внесено в навечерието на Нова година, но 6 месеца не е видяло бял свят. „Очевидно, че има някакъв страх или недоумение, за да не се разглежда този доклад досега“, заяви той.

„Преди, може би, 5 години столичният кмет Йорданка Фандъкова направи изявление в медиите, че София трябва да си поеме сама чистенето. Ние тогава аплодирахме и адмирирахме това нейно изказване. Видно е, че след няколко години, то е останало просто изказване“, категоричен бе Калоян Паргов и попита кога е била по-искрена г-жа Фандъкова – преди 5 години или сега.

Необходимо е да се създаде общинско предприятие по чистота в столицата в противовес на досегашния неработещ и корупционен модел. Това каза Диана Тонова, заместник-председател на Комисията по икономика и собственост. Тя отбеляза, че през последните години средствата, които общината заделя за чистотата на града, нарастват от 130 милиона лева през 2009 година до 217 милиона лева през 2020 г. По думите й през следващите 4 години само за възнаграждения на частни фирми по сметосъбиране и сметоизвозване ще бъдат изплатени над 420 милиона лева общински пари. „Това обаче е без реципрочност в постигането на резултата – именно по-чист град“, счита Тонова.

Тя посочи и предимствата, които би имало общинско предприятие по чистота, в няколко важни аспекта, сред които икономичност, отговорност, ефективно управление на собствеността и по-ефективен контрол, който ще бъде и гаранция за повишаване на качеството на услугата и ръст на общинските приходи.

„Ще се икономиса значителен финансов ресурс, който сега формира печалба на търговските дружества, с които Столична община има сключени договори. Също така и за ДДС по тези договори. Столичната община ще бъде собственик на имуществото и техниката на предприятието, а контролът върху дейността му ще се извършва пряко от кмета на Столична община. Планирането и разходването на средствата ще става с решение на СОС, а средствата от такса „Битови отпадъци“ ще се разходват прозрачно“, аргументира се Диана Тонова.

Тя каза, че такава практика успешно се прилага както в много европейски градове, така и в някои български общини като Пловдив, Бургас и Монтана.

Иван Таков изказа недоумение защо от управляващото мнозинство са против изготвянето на подобен анализ, който ще покаже кое е изгодно за общината и софиянци.Той посочи, че всички точни данни са в администрацията и затова така е формулирано предложението в доклада. „Не за първи път Общинският съвет да възлага на кмета изготвянето на анализи и стратегии“, заяви заместник-председателят на групата на БСП.

По думите му социалистите държат Столична община да отговаря не само за чистотата, а за всички комунални услуги на територията на града.

„Анализът, който може да се изготви за 6 месеца, ще даде представа за необходимите средства и техника“, каза Таков, който е и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси. Според него, при 220 млн. лв. по план-сметката за чистота, има достатъчно пари. Въпросът е как се изразходват и какъв е ефектът.

„Ние не сме против частната инициатива, напротив. Но средствата за почистване се увеличават всяка година, а градът не става по-чист“, заяви Иван Таков.

Право и задължение на Общинският съвет е да формира политиката на Столична община в редица сектори. Ключов сектор за сигурността на града е доброто управление на чистотата и управлението на отпадъците. А контролът в тази сфера е чисто пожелателен. Това каза Альоша Даков, заместник-председател на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори по време на дебата.

Той призова Фандъкова да изрази личното си мнение по този проблем, защото темата касае пряко работата й като кмет. „Ще бъде в интерес на гражданите и в изпълнение на управленските ангажименти да изготвите публичен анализ, да представите аргументирано и да защитите с разчети Вашата позиция, че действащият модел е най-добрият за Столична община – да се увеличават разходите, да се възлага дейността на частни фирми. А година след година да се намалява дейността на общинската фирма „Чистота Искър“ ЕАД, която е в нерадостно състояние“, изтъкна Альоша Даков в обръщението си към кмета на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови