БСП: Правителството отдава атрактивни плажове на концесия за 20 г.

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2016 в 12:37 3151 0

Северният плаж в Бургас.

„Започва непрозрачна процедура по отдаване на концесия за 20 години на изключително атрактивни плажове по Южното Черноморие от едно подало оставка правителство. Сега искам да попитам управляващите – това ли беше цената на забавената близо месец конституционна процедура и неназначаването на ново правителство, което би могло да спре спорните концесии”.

Това заяви народният представител от БСП Атанас Зафиров в парламента. Той обясни, че в момента тече процедура по отдаване на 20-годишна концесия на три плажа - „Бургас-север”, „Къмпинг Нестинарка” (Царево) и „Обзор-юг”(Несебър).

По неговите думи до края на седмицата ще минат процедурите за още пет плажа с голям обществен интерес. „Прави впечатление категоричният отказ на министерството да допусне медии до процедурата по отварянето на офертите”, каза още той.

Народният представител посочи получен сигнал от група граждани на  2 декември в Комисията за борба с корупцията. „Подписан е от представители на фирми, които твърдят, че на 30 ноември върху тях е бил оказан натиск от група мъже, които са твърдели, че са представители на новия концесионер, който вече е ясен и ще бъде формално избран през януари. Искали са пари от наемателите на обекти в момента на плажа „Бургас-Север”, уточни депутатът.

Той допълни, че сигналът е бил гласуван от комисията като основателен и по предложение на експертите е бил изпратен в ГДБОП. „Вчера в комисията беше внесен нов сигнал, който поставя нови тревожни факти и въпроси около тази концесия”, подчерта Зафиров.

Според него е направило впечатление, че всички процедури са открити с решения на Министерския съвет от 10.11.2016 г., т.е. няколко дни след провеждането на първия тур на изборите за президент на Република България и непосредствено преди подаването на оставка на сегашното правителство.

„Времето, в което са обявени - декември месец, не съвпада с периода на подготовка на плажовете за следващия сезон, т.е. няма непосредствена необходимост от провеждане на процедурите по това време на годината”, коментира той. Според него определеният срок за закупуване на документи и за подаване на заявленията с оферти е изключително кратък – 14 дни. „Определеният срок в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие е до 30 дни т.е. обявеният не съответства и на практиката на Министерски съвет, и на Министерство на туризма, за предоставяне на подобни концесии”, обясни той. Зафиров подчерта и че краткият срок почти съвпада с коледните празници.

„Това значително затруднява оспорването от страна на участниците. Всъщност, законовият срок за обжалване на процедурите ще изтече в първите неработни дни на новата 2017 г., тъй като срокът е 10 дни от обнародването на решението на Министерски съвет за обявяване на спечелилия конкурса в "Държавен вестник", каза още той.

Атанас Зафиров поиска да бъде извършена внимателна проверка на всички процедури за описаните плажове, тъй като прибързаните действия и недобре организираните и проведени конкурси могат значително да застрашат обществения интерес и туристическия сезон през 2017 г. 

„Все още продължава да управлява правителство на Бойко Борисов в оставка. Непрекъснато вадим случаи на скандални сделки, назначения в рамките на този един месец безвремие в България”, каза и депутатът Жельо Бойчев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !