Quantcast

БСП искат анкетна комисия за санирането

OFFNews Последна промяна на 23 ноември 2017 в 12:25 3365 0

Снимка БГНЕС

Парламентарната група на БСП поиска да бъде създадена анкетна комисия в парламента, която да даде отговори на въпросите относно националната програма за санирането. Това стана ясно от изказване на червения депутат Жельо Бойчев днес в Народното събрание.

"Целта на комисията е да станат ясни всички обстоятелства, свързвани с критериите и целите на програмата, както и начинът на определяне на цените на строителните дейности, които многократно бяха коригирани", каза Бойчев.

Друга от целите на тази комисия би била в нея да се определи и заложи бъдещето на програмата.

Сред аргументите на социалистите за създаването на тази комисия са, че пари за следващата година за програмата всъщност няма.

Подписани са близо 5 хил. договора, за които има реален шанс да не бъдат изпълнени. За тяхното осъществяване са нужни 2 млрд. лева, каза Бойчев.

По негови думи в бюджета за 2018-та предвидени средства няма, което поставя в риск 4759 договора.

"С една дума - не е ясно бъдещето на програмата, не е ясно какъв процент ще бъде заплащан от българските граждани, ако те продължат своето намерение да санират жилищните си сгради. Създава се дискриминация за тези, които са се възползвали от 100% безвъзмездно финансиране и тези, които ще трябва да извадят пари от джоба си", смята Бойчев.