Прокуратурата проверява некачествени материали при безплатното саниране

OFFNews 10 октомври 2017 в 13:34 10948 0

Прокуратурата проверява некачествени материали при безплатното саниране

Снимка OFFNews

Прокуратурата ще проверява сигнал за използването на високи сгради по програмата за безплатното саниране. bTV съобщава, че сигналът е подаден от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и се отнася за некачествени изолации, които горят. 

Лабораторни тестове са доказали, че материалите на две румънски фирми са с по-ниско качество от декларираното и не отговарят на законовите изисквания.

Разследване на bTV показва, че върху 2/3 от високите сгради по програмата за енергийна ефективност има румънски топлоизолации.

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как се извършва то в блокове в столичния квартал "Хаджи Димитър".

След инспекцията стана ясно, че не са използвани некачествени материали в Столичната община.

По думите на арх. Влади Калинов, директор "Контрол на строителството”, забавянето в старта на програмата всъщност е довело до спасяване от това да се използват некачествени материали.

„Ако говорим за несертифицирани материали сме се спасили от това, защото се забавихме заради масовото недоволство. Процесът се разви и влязохме в по-напреднал етап и материалите се следят по-сериозно”, каза той.

В София 166 сгради имат сключени договори за саниране, 70 от тях имат избран изпълнител, а 10 са със започнати дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews