БСП играха на влез-излез в пленарна зала, но това не им помогна

Нели Чолашка 29 юли 2014 в 18:03 8072 4

Парламентарната група на "Коалиция за България" приложи номера на ГЕРБ да влиза и излиза от пленарната зала, за да провали кворума и да отложи гласуването на актуализацията на държавния бюджет, но не успяха.

След гласуването на на първо четене на промени в бюджета на Здравната каса - допълнителни 225 млн. лв., зам.-председателката на парламента Мая Манолова (БСП) даде почивка.

След паузата социалистите поискаха в залата, след гласуване, да бъдат поканени директорите на Агенция "Митници" и на НАП. Това беше предложено сама, за да поискат поименна проверка. За проверката депутатите от левицата напуснаха залата.

Поименната проверка обаче показа, че има кворум от 121 депутати в залата.

БСП са против предложения от кабинета на Плавен Орешарски ремонт на бюджета на държавата. Оказа се, че Орешарски не ги е обсъдил с тях.

Кабинетът предлага сериозни промени в бюджета - увеличение на дефицита до 2,7 процента и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева.

От получените средства 225 милиона лева ще бъдат насочени към бюджета на НЗОК, а 2,7 милиарда ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ.

Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 милиарда лева във Фонда за гарантиране на влоговете.

ГЕРБ и ДПС имат достатъчно гласове да приемат тези промени. Именно с техните гласове беше свикано днешното извънредно заседание на Народното събрание, за да се обсъди и гласува на първо четене актуализацията на бюджета.

Без актуализация на големия бюджет не могат да се отпуснат допълнителните 225 млн. лв. на Здравната каса. Възможно е, обаче ремонтът да е само за тази сума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews