Борисов се отказа от предложението си за шеф на БНБ

Ивайло Анев 29 юли 2014 в 17:39 6388 6

Бойко Борисов се отказа от предложението си за управител на БНБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа  от предложението си Калин Христов да стане управител на БНБ.

Миналата седмица Борисов беше на мнение, че Христов незабавно трябва да стане гуверньор и да бъде назначен още от сегашния парламент.

Днес той съобщи, че най-добре би било новото мнозинство след предсрочните парламентарни избори да избере човек за поста, защото подкрепа за кадровата промяна от ГЕРБ и ДПС била "огромен политически риск".

"Огромен политически риск е да гласуваме управител и подуправител на БНБ с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Би се приело много тежко от обществото. Разбира се, и партията не би си го позволила. Затова трябва след изборите новото мнозинство да си избере управител и подуправител. Защото вече ми омръзна тези, които крепиха ДПС толкова години на власт, с медиите си включително, сега да ни обвиняват", каза лидерът на ГЕРБ.

От БСП в петък се обявиха против кандидатурата на Калин Христов, който според тях бил част "не от решението, а от проблема", тъй като е в действащото ръководство на БНБ. И обявиха, че в парламента се оформя ново мнозинство – ДПС и ГЕРБ.

От ДПС пък щели да подкрепят смяна на управителя, но нямали своя номинация. Според Борисов Калин Христов е бил предложен от самия Плевнелиев пред партиите в четвъртък.

Лидерът на ГЕРБ подчерта още, че няма да участва в правителство, сформирано с мандата на ДПС, ако партията на Местан не върне веднага мандата, който вероятно ще получи утре от президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови