БСП и ДПС подкрепиха санкциите срещу Орбан в Европарламента, ГЕРБ гласуваха против

OFFNews 12 септември 2018 в 18:50 6175 1

Евродепутатите от ДПС и БСП подкрепиха днес в Европарламента доклада, който може да лиши Унгария от глас в ЕС.

Партия на европейските социалисти (ПЕС), чийто председател е Сегрей Станишев, е гласувала "за".

Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), част от която е ДПС, също е гласувала положително за доклада, според който в Унгария са нарушени независимостта на съдебната система, медийните свободи, свободата на сдружаване и правата на евреите, ромите и мигрантите.

Както повечето си колеги от Европейската народна партия (ЕНП), от която е част и ГЕРБ, евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов е подкрепил предложението за санкции срещу Орбан.

Българските евродепутати от ГЕРБ обаче са гласували "против" документа. Андрей Ковачев, Асим Адемов и Андрей Новаков са дали отрицателен вот, а Ева Майдел - "въздържал се".

Николай Бареков, както и Ангел Джамбазки от ВМРО, част от групата Европейските консерватори и реформисти, не са подкрепили доклада.

"Днес Европейският съюз пое бодро по пътя на съветския такъв. Днешният ден е вододел", пише Джамбазки в своя позиция, изпратена до медиите след края на вота. "На 09.09.2018 г. се навършиха 74 години от окупацията на България от Съветския съюз.Тя бе последвана от политически репресии, отнемане на националния суверенитет, преследване на политическите опоненти и налагане на политическа цензура. Скоро след тази окупация българите първи въстанахме срещу болшевишкия терор – въстание, известно като горянски бунтове и горянско движение. Унгария бе една от държавите, които споделиха съдбата ни, попадайки под съветска окупация. Скоро след горянските бунтове в България Унгария бе първата страна от бившия източен блок, която се вдига на революция през 1956 година срещу интернационалния, по същността си глобалистки, диктат на СССР".

Според евродепутата от ВМРО днес ставаме свидетели на скандална недемократична политическа акция срещу легитимното унгарско правителство, избрано с гласовете на унгарските граждани. "ЕС трябваше да представлява съюз на суверени държави! А не федерален съюз от брюкселски провинции, в които европейската анонимна и неизбирана бюрокрация може да налага конюнктурен политически инженеринг, мотивиран финансово от скандалния спекулант Джордж Сорос и мрежата му от платени лъжеграждански организации", категоричен е Ангел Джамбазки.

Николай Бареков също изрази недоволството си от решението на Европарламента. Той написа във фейсбук профила си, че е твърдо против отнемането на гласа на Виктор Орбан и на Унгария в Европейския съвет:

"За разлика от повечето гербаджии, либерали и социалисти. Питайте “българския Орбан” Борисов, Костов и Корнелия Нинова как са гласували соросоидните им евродепутати. С една дума соросоидите искат да приемаме мигранти и талибани от Афганистан по спалните си и направо да ги правим български зетьове на децата ни, а снимките на Ботев и Левски от чичко Гугъл да теглим само срещу заплащане. Филтри и цензура от Сорос за всичко и всички за сметка на послушните му национални предатели. И понеже соросоиднитата сган победи, най-добре да прекръстят ЕС на Европейски Соросоиди".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!