Европарламентът гласува 'за' лишаване на Унгария от глас в ЕС

OFFNews 12 септември 2018 в 15:55 6784 2

Европарламентът прие доклада, според който в Унгария са нарушени независимостта на съдебната система, медийните свободи, свободата на сдружаване и правата на евреите, ромите и мигрантите.

Това може да доведе до активиране на член 7 от Договора на ЕС, което значи Будапеща да загуби правото си на глас в Съюза. Крайното решение обаче ще се вземе Съветът на ЕС.

Докладът, изготвен от холандския евродепутат от "Зелените" Юдит Сарджентини, беше приет с 448 гласа "за", 197 "против" и 48 "въздържал се".

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви във вторник в Страсбург, че няма да се огъне пред "изнудването от ЕС". Според него процедурата по лишаване на Будапеща от глас в съюза е отмъщение заради отказа му да приюти бежанци от Африка и Близкия Изток.

"Унгария ще продължи да защитава границите си, да спира нелегалните емигранти и да защитава правата си - дори срещу вас, ако е необходимо", категоричен бе Орбан по време на заседанието на Европарламента.

Първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс предупреди във вторник, че Комисията споделя изразените в доклада опасения най-вече по отношение на основните права, корупцията, отношението към ромите и независимостта на съдебната система.

"ЕК не би се поколебала да предприеме следващи стъпки при необходимост. Ще бъдем безмилостни", заяви той. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

12.09 2018 в 16:56

А има ли кой да отнеме правото на глас на ЕП, заради безпринципни действия в подкрепа на лобистки интереси и нарушения на медийна свобода? Визирам директивите им за така наречените авторски права.
 
X

Да помогнем на украинските деца!