БСП, ДПС и ГЕРБ признаха вина за критичния доклад на ЕК

Нели Чолашка 22 януари 2014 в 15:40 3717 9

ЕК отново излезе с критичен доклад за България.
ЕК отново излезе с критичен доклад за България.

Три от партиите в парламента - БСП, ДПС и ГЕРБ, направиха изявления за поредния критичен доклад на Европейската комисия и поеха вина за част от критиките.

Докладът обхваща период на управление на три правителства - на Бойко Борисов, служебното на Марин Райков и на Пламен Орешарски.

Най-общата оценка е, че напредъкът е недостатъчен и неустойчив и България трябва да прояви много по-категорична политическа воля, коментира Янаки Стоилов от БСП.

По думите му сегашното упраление е похвалено, че е прекратило преките атаки към съдебната власт и е подобрила процедурите за назначение. Той призна обаче, че в доклада се критикува назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, което взливи обществото и предизвика най-дълго продължилите протести в България.

Стоилов не пропусна да спомене киритиките към работат на създадените от ГЕРБ стурктури, като БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси на Филип Златанов, както и специализираните съд и прокуратура.

„Оценката за Румъния в момента е по-добра от тази за България. Дали това не се дължи на факта, че тяхното социалдемократическо правителство управлява по-дълго”, обяви още социалистът.

"Задавала съм въпроси за резултатността на докладите. Надявам се, че през следващия мандат комисията ще преосмисли този механизъм”, коментира евродепутатът Илияна Йотова.

Оценката на Европейската комисия по своята обективна същност е негативна, призна и лидерът на ДПС Лютви Местан.

„В ДПС нямаме абсолютно никакво намерение да партизираме оценките. Няма нищо по-глупаво от това да се партизира доклад, който засяга период от 18 месеца, в който се разполагат управленията на три правителства – на ГЕРБ, на служебния кабинет и на кабинета „Орешарски”.

Време е да осмислим докладите на ЕК като доклади за България, респективно правителства, които управляват, трябва да поемат своята отговорност. Ние, като съсубекти на властта, също имаме ясно съзнание за своята отговорност и за положителните, и за негативните оценки в доклада", коментира Местан.

Той уточни, че ДПС няма никакъв проблем със статута на Пеевски като член на парламентарната група, независимо че той не е член на ДПС.

„Оспореното назначаване или избиране на председател на ДАНС е един от примерите, които се посочват в този доклад. Това не е единственият пример", уточни Местан.

Лидерът на ДПС призова ГЕРБ да не се съсредоточава върху критиките в доклада за последните 6-7 месеца, защото това не би било е коректно.

„Няма да си позволя да напомням периоди, в които имаше надежда, че това ще е последния доклад на ЕК. Докладът трябва да бъде четен в неговата цялост и всеки да извади изводи”, каза бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев от ГЕРБ.

По думите му ГЕРБ внимателно са прочели това, което се отнася за периода на тяхното управление. 

„Има две измерения на текста – как ще се чете в България и как ще се чете в чужбина. Това не е бюрократичен документ, той се чете от всички, от лидерите на държавите-членки и тук имаме основание за притеснение.

Няма как констатациите от доклада да не се трансформират като засилено внимание към България, харченето на европейски средства ще бъде гледано под лупа”, предупреди Дончев.

Той препоръча на управляващите да се опитат да говорят по-малко и да четат повече доклада в неговите нюанси.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!