Quantcast

БСП, ДПС и ГЕРБ признаха вина за критичния доклад на ЕК

Нели Чолашка Последна промяна на 22 януари 2014 в 15:40 2903 9

ЕК отново излезе с критичен доклад за България.
ЕК отново излезе с критичен доклад за България.

Три от партиите в парламента - БСП, ДПС и ГЕРБ, направиха изявления за поредния критичен доклад на Европейската комисия и поеха вина за част от критиките.

Докладът обхваща период на управление на три правителства - на Бойко Борисов, служебното на Марин Райков и на Пламен Орешарски.

Най-общата оценка е, че напредъкът е недостатъчен и неустойчив и България трябва да прояви много по-категорична политическа воля, коментира Янаки Стоилов от БСП.

По думите му сегашното упраление е похвалено, че е прекратило преките атаки към съдебната власт и е подобрила процедурите за назначение. Той призна обаче, че в доклада се критикува назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, което взливи обществото и предизвика най-дълго продължилите протести в България.

Стоилов не пропусна да спомене киритиките към работат на създадените от ГЕРБ стурктури, като БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси на Филип Златанов, както и специализираните съд и прокуратура.

„Оценката за Румъния в момента е по-добра от тази за България. Дали това не се дължи на факта, че тяхното социалдемократическо правителство управлява по-дълго”, обяви още социалистът.

"Задавала съм въпроси за резултатността на докладите. Надявам се, че през следващия мандат комисията ще преосмисли този механизъм”, коментира евродепутатът Илияна Йотова.

Оценката на Европейската комисия по своята обективна същност е негативна, призна и лидерът на ДПС Лютви Местан.

„В ДПС нямаме абсолютно никакво намерение да партизираме оценките. Няма нищо по-глупаво от това да се партизира доклад, който засяга период от 18 месеца, в който се разполагат управленията на три правителства – на ГЕРБ, на служебния кабинет и на кабинета „Орешарски”.

Време е да осмислим докладите на ЕК като доклади за България, респективно правителства, които управляват, трябва да поемат своята отговорност. Ние, като съсубекти на властта, също имаме ясно съзнание за своята отговорност и за положителните, и за негативните оценки в доклада", коментира Местан.

Той уточни, че ДПС няма никакъв проблем със статута на Пеевски като член на парламентарната група, независимо че той не е член на ДПС.

„Оспореното назначаване или избиране на председател на ДАНС е един от примерите, които се посочват в този доклад. Това не е единственият пример", уточни Местан.

Лидерът на ДПС призова ГЕРБ да не се съсредоточава върху критиките в доклада за последните 6-7 месеца, защото това не би било е коректно.

„Няма да си позволя да напомням периоди, в които имаше надежда, че това ще е последния доклад на ЕК. Докладът трябва да бъде четен в неговата цялост и всеки да извади изводи”, каза бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев от ГЕРБ.

По думите му ГЕРБ внимателно са прочели това, което се отнася за периода на тяхното управление. 

„Има две измерения на текста – как ще се чете в България и как ще се чете в чужбина. Това не е бюрократичен документ, той се чете от всички, от лидерите на държавите-членки и тук имаме основание за притеснение.

Няма как констатациите от доклада да не се трансформират като засилено внимание към България, харченето на европейски средства ще бъде гледано под лупа”, предупреди Дончев.

Той препоръча на управляващите да се опитат да говорят по-малко и да четат повече доклада в неговите нюанси.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.01 2014 в 22:55

И какво казва Орешарски: "Защо да правя самоцелни посещения в ЕС?" :)
Е, как да правиш, като всички видяха каква си кукла-палячо?! Може и да те поканят, в някой дисниленд, да заместиш вампира от "влакчето на ужаса ".

22.01 2014 в 22:20

... Бълхански - отново сереш...Охлюварски е "злия" демон на СЕДЕМ, повтарям - СЕДЕМ правителства на РБ... основоположник на злоупотребите с бандероли, дългови книжа и фалшиви фишове за Еврофутбол... друго?

22.01 2014 в 18:49

Поро е ГЕРБЕРАСТко тролче, ГЕРБЕРАСТко тролче, хахаха...

22.01 2014 в 18:33

Може да съм всякакъв, красножопи, само не и клитора на сидер ага...

Пиша го, защото знам, че тебе това сравнение те пълни с оргазъм, да те зарадвам, така да се каже...

22.01 2014 в 18:27

Toro-поро е ГЕРБЕРАСТко тролче...

22.01 2014 в 17:57

400 000 000 са изхарчени за да се намери работа на 800 човека, по програма, в България. Това е 500 000 на човек. Като това са пари, които ако са социална помощ, ще са достатъчни за 300 000 човека, а самото потребление с тях - би осигурило работа на минимум 20 000 човека с годишна заплата от 6 000 лева - за година, или 25 години за 800 човека.
Трябва да се обсъжда, защо фирмите в България не наемат германци, СЛЕД КАТО БЪЛГАРИН работник ЗА 600 лева е по неефективен от един немец за 6 000 лева. И ДА ОБСЪЖДАМЕ ЗАЩО, ФРЕНСКИЯ БИЗНЕС НЕ СЕ ИЗСИПА В БЪЛГАРИЯ, СЛЕД КАТО СОЦИАЛИСТИТЕ ТАМ СА НАПРАВИЛИ ГОЛЯМ ДАНЪК, А ТУКА ОБРАТНО..??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? НННННННННННННОООООООООООООООООО ???????? КОРУПЦИЯТА Е ПРОБЛЕМА????????????


Всички близки на властите, закупиха България за стотинки, и направиха да влезем в НАТО, ЕС, и да има ниски данъци, че да се изсипят от развитите страни, за да им изкупят награбеното, с голяма печалба за тях - връзкарите - мафията..

22.01 2014 в 17:48

Красножопият професор да направи една проста, като него, линейна графика, и да нанесе 18 месеца по оста. След това, красножопи, нанесете три месеца на служебното правителство, около година на узурпаторите от атака, бсп и дпс. Каквото остане е на ГЕРБ, с корекции по давност.

Изобщо красножопи, ти си бълвоч.

ЯМХ.

22.01 2014 в 17:32

Еми Райков и Орешарски имат-нямат двамата общо 1 година управление, за останалите вината е само на Първа Частна Банкянска, еднолична собственост на Тиквоча...

22.01 2014 в 15:49

..."Лидерът на ДПС призова ГЕРБ да не се съсредоточава върху критиките в доклада за последните 6-7 месеца, защото това не би било е коректно"...

ПффффУУУУУУУ. Лепкава слузеста течност се стича по лицето на лидера на дпс.