Божидар Божанов: Редовното правителство ще отнеме властта от Радев

OFFNews 23 март 2023 в 10:35 2356 4

Божидар Божанов

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Божидар Божанов

Начинът да си тръгне служебното правителство и президентът Радев да няма изпълнителна власт, е да има редовно правителство. Затова и сформирахме коалицията - за да направим прозападно правителство, заяви пред TV1 бившият министър Божидар Божанов, кандидат в листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" в 23 МИР в София.

“Президентът Радев работи срещу бъдещото редовно правителство, защото атакува партиите. С изявленията си той се включва в предизборната кампания. Същото прави и служебният му кабинет. Честно казано не знам защо Радев го прави. Не знам защо открито се противопоставя на решение на Народното събрание. Още повече това е и решението на партньорите ни от Европа”, добави Божанов.

Според него думите на Радев поставят България на негативно място. “Партньорите ни се чудят дали могат да разчитат на нас и за други неща, например за Шенген. Действително намесата му в предизборната кампания е излизане извън действията на един президент. Със сигурност не е редно. Ролята на служебния кабинет е да осигури честни избори - нищо друго”, каза бившият министър на електронното управление.

Божанов добави, че евентуален импийчмънт на Радев няма да е задача номер едно на бъдещия парламент. “Първата задача на парламента е да направи правителство. Ако не направи правителство, няма да има време за нищо друго. Ако направи правителство и Радев се върне в конституционните си правомощия, ще мислим какво е нарушил. Най-малкото той няма право да говори от името на правителството. Президентът Радев създава политически шум вече няколко избори поред. Не искам да си помислям, че той не вярва в парламентарната демокрация, а в нещо друго”, обясни кандидатът за депутат.

Божанов каза, че според него коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” ще вдигне резултата си в последната седмица преди изборите. Той се позова на данните от предишните няколко вота. “Нашата цел е да предложим позитивно правителство, което тихичко да си върши работата. Да постигне Шенген, еврозона, модернизация на армията. Защото има бездействия на служебния кабинет в това отношение. Редовният кабинет трябва още да направи съдебната реформа и да продължи работата по Плана за възстановяване”, коментира той целите на обединението.

Бившият министър обясни и разликата в кампанията на “Продължаваме промяната - Демократична България” и ГЕРБ. “Радев управлява от две години, а ГЕРБ ни критикува за нашите 164 дни управление. Нашата кампания можеше да бъде същата - да ги критикуваме за 12 години разпад. Но тя е насочена към бъдещето. Хората го искат - да спрем да се занимаваме със себе си и с това кой е виновен. Хората искат дългосрочни политики, които са крайно закъснели. Затова говорим за това какво ще направим и какво ще довършим, а не за това колко е сложно. Хората знаят колко е сложно”, каза Божанов.

Божанов коментира и машинното гласуване, премахнато по скандален начин от “Хартиената коалиция” в последния парламент. Божанов обясни, че макар данните от машините да няма да бъдат използвани за контрол при броенето на бюлетините, шансът да има невалидна бюлетина от машина е много по-малък. Освен това данните от машините ще бъдат публични и все пак ще може да се следи за разминаване на данните. “Когато имаше машини, платформата “Ти броиш” беше излишна. Сега пак има нужда от нея, за да гарантираме, че няма да има умишлени или нарочни грешки”, завърши той.

Парламентарни избори 2 април 2023

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7195

4

vovchik

23.03 2023 в 12:39

Чие редовно правителство?

936

3

escrin

23.03 2023 в 12:11

До специалиста по психотропия IvoIvo - аз пък имам чувството, че шефовете ти от ДПС са на тръни.

До по-долния трол, представящ се за жена - първо се научи да пишеш правилно на български, после ела да тролиш.

1017

2

IvoIvo

23.03 2023 в 11:32

Имам чувството, че от ДБ са на халюциногенни гъби

1047

1

Ivetcheto

23.03 2023 в 11:23

Тези едвам чака да налапат властта.