Борисов решил да закрие Агенция за българите в чужбина

OFFNews 26 ноември 2018 в 17:27 7555 1

Премиерът Бойко Борисов е решил да закрие Държавната агенция за българите в чужбина. 

Това става ясно от стенограмата на последното заседание на Министерския съвет. 

"Сега съм възложил и на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си МВР, Министерство на правосъдието и Президентство. Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос. Така че сега работим по тази тема", казва Борисов.

"Външно министерство ще се занимава с културата, заедно с Боил Банов, с образованието и с всичко останало. Ние така или иначе сега го правим", допълва той.

От стенограмата става ясно, че Борисов сам повдига въпроса, без да има повод за това. Изказването му идва след обсъждането на предложението на здравния министър Кирил Ананиев за преобразуването на болница "Лозенец" в многопрофилна детска болница. 

Изказването му обаче идва на фона на арестите около Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) преди няколко седмици, в това число и на нейния председател Петър Харалампиев. Акцията в държавното учреждение бе във връзка с разследване за подкупи и търговия с влияние при предоставяне на български документи за самоличност на чужденци.

Предложение за закриване на Агенцията отправиха с отворено писмо до Борисов българи, живеещи зад граница, които настояха, че тя няма отношение към живота на българите в чужбина, тъй като използваните от тях услуги се предоставят от Министерството на външните работи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови