Съдът остави в ареста шефа на агенцията за българите в чужбина

OFFNews Последна промяна на 01 ноември 2018 в 13:19 2186 0

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста председателят и главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, съобщава bTV.

Обвинението настоява за постоянния арест на Харалампиев с мотива, че той може да повлияе на свидетелите по делото.

Съдът решава днес и за мярката за неотклонение на главния секретар на агенцията Красимир Томов, както и сръбския граждани Марко Стойов.

Прокуратурата и защитата влязоха днес в задочен спор за наличието на корупционна схема в агенцията, съобщава БНР.

Вчерашната оценка на зам. главния прокурор Иван Гешев, че това е дело без аналог, беше цитирана и по време на пледоариите в съдебната зала от адвоката на Петър Харалампиев - Николай Кокинов. Но с обратен знак - за да докаже, че по отсъствие на доказателства за взимане на подкупи от клиента му, това наистина е дело без аналог.

Основен аргумент на бившия градски прокурор на София е, че при обиските не са били намерени никакви пари, въпреки че прокуратурата твърди, че от юни миналата година цялата дейност в ДАБЧ по издаване на удостоверения за български произход е имала строг и подробен ценоразпис.

От чутото в съдебната зала стана ясно, че двама са ключовите прокурорски свидетели. Това е заместник-директорът на ДАБЧ Димитър Владимиров, който най-вероятно ще бъде и и.д. шеф на агенцията. Той е бил натискат да се включи в корупционната схема, но отказал. Затова е бил заобикалян. Няма данни обаче защо не е сигнализирал органите, които разследват.

Другият свидетел е приятел на Петър Харалампиев - Димитър Стойчев, женен за украинска певица, известна в публичното пространство, за който прокуратурата твърди, че е подкуп от 5000 евро на Петър Харалампиев.

Другите дали показания по това дело са основно служители на Комисията антикорупционната и на службите, които са използвали специални разузнавателни средства по отношение установяване на тази схема.

Пледоариите продължават, като се очаква по-късно решението на съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо