Борисов: Разполагаме с 46 000 легла за активно лечение. Имаме огромна база

OFFNews 17 ноември 2020 в 13:26 1868 2

Снимка МС

"Страната ни разполага с 46 000 легла за активно лечение. Така че като държава с болнични легла ние имаме огромна база. Но трябва да се съсредоточите върху хората със съпътстващи заболявания, те да влизат в болница. Защото тези 14 дни за заболелите с коронавирус са много тежки".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание във връзка с реорганизацията на лечебните заведения, осигуряването на медикаменти за болничния и на свободния пазар за справяне с COVID-19, прилагането на мерките в подкрепа на служителите на първа линия и в помощ на най-уязвимите българи.

В него участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на финансите Кирил Ананиев.

Сачева каза, че в момента започва раздаването на пакети храна за 470 000 българи и семействата им с най-необходимите продукти, осигурява се също топъл обяд и патронажна грижа на възрастни, хора с увреждания, карантинирани и други нуждаещи се.

"Важните услуги ще продължат да се предоставят и догодина като за целта за общините са отделени над 85 милиона лева, в т.ч. и по линия на т.нар. COVID-стандарт", коментира тя. Социалният министър подчерта, че от оперативни програми ще бъдат насочени 120 млн. лв. за допълнителните възнаграждения от 1000 лева на лекарите и медицинския персонал на първа линия като общият ресурс ще стане около 240 млн. лв. 

Ангелов заяви, че в рамките на болничния пазар е налице логистика за осигуряване на допълнителни количества медикаменти за лечението на коронавируса, както и възможността за преместване на препарати от едно лечебно заведение в друго. Той обясни, че няма недостиг на национално ниво на лекарства за COVID-19 и допълни, че в момента е създадена организация за внос на допълнителни количества. 

"Тези няколко месеца трябва да преодолеем тази криза. Стотици милиони отиват в здравната система. За лекарствата, за които говорим, всичките те се плащат допълнително", заяви Борисов.

По отношение на тестването министър-председателят добави, че България прави необходимото по линия на Европейската комисия, за да се гарантира най-добрата възможност за тестване. "А като правителство ще осигурим всички видове ваксини, които предлага ЕК", заяви Борисов. Той възложи на здравния министър да изготви план за ваксинирането на рисковите групи от населението, когато страната ни вече разполага с одобрените ваксини. От своя страна Ангелов отговори, че е създадена необходимата организация за гражданите, които пожелаят да се ваксинират.

Борисов подчерта, че от ключово значение е спазването на противоепидемичните мерки от всеки един българин. Според него това помага в битката с коронавируса.

"Цяла Европа страда, но съм убеден, че мерките, които имаме трябва да се спазват. Затова – ако не се налага, не се събирайте на големи групи", каза още министър-председателят.

Той бе категоричен, че ако икономиката върви добре догодина, служителите от системата на МВР ще бъдат компенсирани допълнително.

Финансовият министър Ананиев добави, че за планираното 15-процентно повишение на заплатите им от 1 януари необходимият ресурс е осигурен от преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет. 

Премиерът посочи, че в никакъв случай едни социални групи не трябва да се противопоставят на други, а както и досега държавата ще продължи с мерките за подкрепа на нуждаещите се, включително и с помощ за служителите от етнографските музеи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

17.11 2020 в 14:00

Няма ли кой да каже на тъпоглавия ни Премиер,че не в броя на леглата е проблема...и 460 000 легла да имаме пак няма да има кой да лекува болните...не разбирам как тая глутница от тъпаци и идиоти около него не може да му каже,че броя на леглата е най,най последното нещо от което имаме нужда сега....вижте белгийците,затвориха държавата за седмица-две и броя на болните падна наполовина....при нас хем ще потрошим маса пари за лечение,хем ще измрат много хора....това поведение е безотговорно и престъпно.Тъпотата и примирението сякаш са обзели тези хора те приемат мнението и поведението на най-тъпия м/у тях....с тези хора оправяне няма...само оставка пък после да видим...

12021

1

bls

17.11 2020 в 13:51

И после мрат по линейките. Да те таковам у тиквата!
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша