Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

Трябваше да се върна и да ги победя лидерите на другите партии, за да им завра чекмеджета, шкафове, лъжи в задния двор

OFFNews 14 април 2021 в 18:31 8657 1

Снимка архив

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов номинира бившия външен министър Даниел Митов за министър-председател. Това стана по познатия напоследък начин - чрез видео на живо във фейсбук.

По-рано през деня Борисов съобщи:

“Аз ще предложа друг министър-председател с нова ясна европейска и натовска ориентация”. 

OFFNews още по обяд съобщи, че Даниел Митов е спряган за поста.

Борисов благодари на избирателите за "категоричната победа" на ГЕРБ, които той определи като "честни, прозрачни и неоспорвани". 

"Българският народ не даде превес нито на нас, нито на тези, които организираха протестите, да управляват самостоятелно. Макар, че от самохвалството на тези хора аз още не мога да се ориентирам кой точно организираше протестите. Много бащи имаше този протест."

Борисов определи протестите като "опит за преврат", за да се избегнат редовните избори. 

"Съжалявам за колегите от ВМРО и Патриотичния фронт, които направиха същото като Реформаторския блок - явиха се поотделно и загубиха. Сега, ако има предсрочни избори, ще се явят заедно и някои от тези, които сега много говорят, може да не са в следващия парламент", беше категоричен Борисов.

Борисов предложи Цвета Караянчева за председател на НС.

"Почти съм убеден, че няма да я приемат, затова ще предложим и зам.-председател на Народното събрание."

Председател на парламентарната група на ГЕРБ ще е Десислава Атанасова, заместници - Румен Христов, Александър Ненков и Тома Биков

Борисов нареди още парламентарната група още утре да внесе проект за нов Изборен кодекс, който въвежда мажоритарната избирателна система.

"Ние с партия "Има такъв народ" ще го приемем".

Ще има и промяна в името на парламентарната група. Тя ще се казва "ГЕРБ - СДС", като ще има и депутати от СДС, заяви Борисов.

"Лично решение" е отказът ми да бъда депутат, заяви Борисов. И допълни, че партията му е стабилна, без значение кой е начело.

"Две дини под една мишница не се носят. Много е трудно. Затова взех това решение да се откажа... А трябваше да се върна и да ги победя лидерите на другите партии, трябваше, за да им завра чекмеджета, шкафове, лъжи, манипулации, компромати в задния двор. Щели да правят комисии, народът направи комисия и това са парламентарните избори, които поставиха ГЕРБ и мен на първо място", коментира той.

Борисов обяви "Има такъв народ" като "нови лица", но "в политиката от 30 г.". "Тези нови лица са добре забравени стари", допълни той.

"Всяка вечер в праймтайма на най-гледаната телевизия bTV се водеха политически предавания и се подготви цяло едно поколение за тези 15 г. Всяка вечер с концерти, със скечове срещу системните партии."

"Слави Трифонов е най-успешният човек в шоубизнеса..., но сега той е на нова сцена и на тази сцена трябва отговорност, трябват смели и бързи решения."

Борисов пожела много здраве на лидера на "Има такъв народ".

"Искам да благодаря на Слави Трифонов. Мислех, че освен нас няма кой да бие БСП, но и той успя."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!