Борисов: Обстановката в света е предвоенна, а мигрантите прииждат

OFFNews 07 октомври 2016 в 20:49 14774 13

"В тази тежка предвоенна обстановка в света, ако не се вразумят великите сили, общините ще са едни от най-стабилните неща. Ако сега почнат да мятат ракети и бомби, няма да има нито детски градини, нито болници. Цели държави се заличиха от картата”.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на годишната среща на общините. 

"Докато всичко това продължава, няма сила, която да спре миграционните потоци. Цели държави ги заличиха от картата. Представяте ли си ако утре разберете, че я няма детската градина, няма го училището, в което трябва да заведете детето си, няма нищо, няма я дори къщата ви. Тогава и вие ще положите огромни усилия да намерите място на света, където ако не вие, то поне децата ви да имат път", подчерта Борисов. 

Дори граничар до граничар да сложим, докато войната върви, няма да има решение, посочи той, като подчерта че мигрантите прииждат и единственото, което спасява България и Европа, е споразумението с Турция. Премиерът призова и за помощ за Италия, защото в страната влизат по 5000 - 6000 мигранти на ден. 

"Призовах и Джон Кери, и Лавров да намерят лош мир, но мир. Трябва да се установи и зона за сигурност в Либия, за да защитим Италия”, категоричен е Борисов.

Друга голяма заплаха за Европа според него е, че вече няма пари. 

Има огромна опасност европейските средства за сближаване, от които се ползва България, да бъдат сериозно орязани, за да бъдат пренасочени за справяне с бежанската криза и за районите на конфликти - според гласуваните и обещаните пари за Африка, Афганистан, Йордания, Ливан и др. ЕС трябва да извади 10 млрд. евро, които во момента ги няма, обясни той. 

По думите му се върви и към спиране на кохезионните фондове, затова вариантите са ревизия на бюджета на ЕС или пренасочване на средства от финансови корекции по европроекти към мигрантите. 

Борисов обърна внимание и на климатичните промени. 

"В тези условия, ако се разклатим, ви гарантирам изключително тежки времена. Надявам се на повече мъдрост и отдавам всичко на емоциите от предизборната кампания”, обяви Борисов.

Борисов не пропусна да припомни също, че благодарение на добрата работа с пресичането на контрабандните канали правителството си е позволило да даде надбавки към пенсиите, да повиши заплатите на учителите и да подобри условията на работа на граничните полицаи.

"Душите им ще извадим на контрабандистите", закани се той. 

Премиерът така и не коментира бюджета за следващата година или Стратегията за децентрализация, а обеща единствено да продължи програмата за саниране на частните блокове с по 1 млрд. лв. годишно и да направи магистрала "Хемус”.

"Много се изкушавах да направя „Черно море”, но това щеше да обрече Северна България на гибел. Колкото и да е трудно и скъпо, сега "Хемус” се проектира и се прави, и ще я направим”, каза Бойко Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

14

синя сова

10.10 2016 в 20:31

Чета ,чета и не вярвам на очите си!Европейският съюз няма вече пари ,едвам събрали онези 10 млрд.за Афганистан,Ливан ,Йордания и Африка...ама и тези 10 млрд май ги нямало.Умен ни е човека,няма две мнения!За магистралата "Хемус" ще намери пари,и за санирането ще намери...таткото на народа.А от контрабандата плати какво ли не -и за КТБ 4 млрд.,и пак за санирането,за магистралите,за пенсионерите(за кои пенсионери),за заплатите на учителите...Боже,Боже,този наш водач на народа бил страшилище за контрабандистите.Всичко от контрабандата плаща ,а ни натовари със заем от 28 млрд!И никой него пита къде са парите!А Джон Кери и Лавров да внимават в картинката,че ако не се споразумеят за мир,лошо им се пише...

10080

13

Rado Metala

08.10 2016 в 20:37

Че то ако не са евросредствата,заемите и българите в чужбина,отдавна щяхме да сме на дъното.Иначе за партийната и чиновническа номенклатура и приближени фирми пари има.

14344

11

Nibble

08.10 2016 в 09:43

Понеже "обстановката" е такава, Герб да вземат да раздадат (по-скоро, според Горанов, да ни ПРОДАДАТ) по един "червен конец", да ни пази. Вижте го убавеца, как се е закичил. То друго не ни остава с този Ентелегент начело....

20699

9

Новак

08.10 2016 в 06:24

Нещо смени говоренето след като го прецакаха в играта с ООН кандидатурите. Това тук е нищо спрямо това, което е говорил на срещата на женското ЕНП за миграцията - апел да се извиним (ЕС, НАТО) на Сирия, Либия, Ирак, че им разбихме държавите.
Нещо изглежда, че се опитва да прави завой на Изток.
Докато имаше кинти за крадене, мълчеше. Явно парите пресъхват и си търси нови източници. Сега се опитва пак да яхне популистката вълна и се върна към любимите си магистрали и контрабанда.
Въпросът е -ще се хване ли мат'ряла на тази въдица?

13531

8

Traqn Savov

07.10 2016 в 22:26

Точно НАТО тласкат към дестабилизиране на целият свят..

Кой прати войски в кабул, кой нападна Ирак, кой въоръжава бунтовници за да свалят правителства из изтока, под претекст демокрация...

НАТО, НАТО и ПАК НАТО и само НАТО, Член на които съюз е и България.

77927

6

El Commandante

07.10 2016 в 22:08

Тъпата тиква се издъни по всички възможни начини, всичко друго втаса, контрабандата сега да оправиме,хахаха ТИ СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ, плужек тлъст малоумен!
 
X

Подкастът на OFFNews