Quantcast

Борисов: Спряхме поръчките за прозрачност, не да унижаваме фирми

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2016 в 18:33 3518 4

Премиерът Бойко Борисов потвърди от Брюксел, че е наредил спирането на обществената поръчка за почистване на летище "София" от външна фирма, след като разговарял с чистачка от летището. 

„Първо, това е голяма поръчка. Второ, се подготвят документите за концесия. Трето, заплатите на стотина души поне ще паднат наполовина, а в същото време аерогарата и РВД в момента, заради огромния трафик са на много добри печалби“, посочи Борисов. 

Той допълни, че може да има и нови спрени поръчки, ако има съмнение, че не са направени както трябва, и че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев да направи регистър на всички обществени поръчки. 

„Целта на спирането не е да унижим някоя фирма или да посочим някои хора с пръст. Точно обратното – да е убедено обществото, че е прозрачно“, категоричен е Борисов.

Премиерът благодари на парламента, че с "такова голямо мнозинство е потвърдил, че нищо по-добро от това правителство не може да се направи". 

Той отправи благодарности и за приетата от Народното събрание декларация за блокадата на границата с Гърция.

Не може вътрешно-политически проблеми на една страна да се решават за сметка на други държави. Положих огромни усилия да убедя Ципрас да се намеси повече, опозицията да се изкаже в интерес на България, Юнкер, Туск, канцлерът Меркел – всички колеги до един, каза Борисов.

В отговор на журналистически въпрос за излизането на Делян Пеевски от „Булгартабак“ Борисов заяви, че носи отговорност за наемането след конкурс на банката за приватизационната сделка. Оттам нататък, като частни търговски дружества, кой какви акции има и как ги търгува, не е наша отговорност, обяви премиерът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2016 в 11:24

Като спря поръчката за горски пътища да отиде и до края , да направят ревизия на фирмите ,които изсичат Балкана в пъти повече от разрешеното,със знанието на горските и ерозията го превръща в каменна пустиня...

19.02 2016 в 21:04

Някои от чиновниците в министерствата много добре знаят защо се спирират поръчките - много от оперативните програми са спрени, засега неофициално, скоро може и официално, зависи колко ще е послушен "Спасителя".

19.02 2016 в 21:00

На Борисов това не му е първия мандат и би трябвало да има хора които знаят как да се организират прозрачно поръчките, но изведнъж се оказва че всичко се спира за да нямало съмнения. Това значи че поръчките до сега са се водили от същите хора които сега са допуснали непрозразчни поръчки. Къде са наказаните за допускане на непрозрачни поръчки? Или само със спиране на няколко поръчки иска да си измие ръцете и да се престори че не е корумпиран? Поръчките и взимането на подкупи не става без знанието на шефа отгоре в случая е премиера, защото тези хора които организират нещата са наети от шефа и той трябва да следи какво се изпълнява и така по стълбата нагоре, така че Борисов колкото и да опитва да се прави на неразбрал носи отговорност. Дори да приемем че някой подчинен е взел пари под масата на своя глава то той трябва да влезе в затвора със солидна присъда, но това не се случва защото те са просто изпълнители на шефа.

19.02 2016 в 20:52

А защо е нямало прозрачност досега? Това не е ли задължително при поръчки за милиарди бе глупак! И сега прозрачно ще е на думи, видяхме че имат по 100 фирми за всякакви поръчки.