Борисов мери кой е направил по-големи далавери - ГЕРБ или БСП

OFFNews Последна промяна на 12 август 2017 в 15:12 5443 1

Борисов мери кой е направил по-големи далавери - ГЕРБ или БСП

Темата "Цанков камък" беше продължена от премиера Бойко Борисов, който днес във Варна направи сравнение за това чии далавери и нарушения са по-големи. 

Както стана ясно в петък от ГЕРБ имат намерение да сезират прокуратурата за нарушения при строителството на хидровъзела. 

Към темата Борисов добави, че и при "Цанков камък" и при "Суджукгейт" имало загуи, "но при втория случай виновникът има шест обвинения и септември-октомври влиза в съда". Борисов не отрече провиненията на своите, но обясни, че далаверите на предходните правителства донсели значително по-гоеми щети и за това се мълчало.

Борисов направи калкулации на загубите от проекта "Цанков камък":

Хората виждат, че им се случват нещата и все повече искат, а видяхте "Цанков камък" - 1 млрд. лв. 120 млн. евро е само пътят от 10 км - "златният път". Я, си представете 120 по 2 - 240 млн. лв. във Варна какво биха направили в инфраструктурата. Понеже ви се виждат малко пари. Плюс още 1 млрд. лв. за плувен басейн, защото всъщност "Цанков камък" е плувен басейн. Те са направили отдолу едно корито с цел инвестицията да се върне след около 1500-2000 години, ако работи. Но понеже не работи, сигурно ще отиде на след 3000 години да се върне тази инвестиция. Нека финансовият министър каже 1 млрд. лв. какво може да доведе като приходи и да го сложат само на борсата. 

По думите му било много по-модерно да се говори за скандал в НДК, където от пгодини не било "пипано нищо", а случай като „Цанков камък“, да се сравнява със „Суджукгейт“.

"Цанков камък", дето са го изпразнили, измряла е рибата, всъщност спукал се е плувният басейн, милиарди загуби - някак си било равно на "Суджукгейт". Но при "Суджукгейт" виновникът има 6 обвинения и сега септември-октомври влиза в съда. Ако е виновен - вече нито е в партия, нито е депутат, нито нищо“, заяви министър-председателят, цитиран от "Фокус".

Той пряко обвини БСП в купуване на гласове, което им довело добър резултат на изборите:

Добрият резултат на БСП дойде от купуване на гласове и това е доказано. Има депутатин, който е в дело сега и ще видим как ще завърши делото - да не обвиняваме предварително, но факт е, че е повдигнато обвинение за най-чудовищното престъпление в демокрацията - купуване на гласове…Разликата е, че нашият за един ден излетя от всякъде – от парламент, от партия, разформировах партийната организация, а БСП казват: „ами той може да е купил гласове, ама не пък решаващите“. Купил, ама не много. Нека си седи депутат и да гласува закони.

Борисов не пропусна и темата за АЕЦ "Белене", където са "загробени" 3 млрд. лв. и омаловажи скандала с НДК, като заключи, че който е виновен, ще отиде в затвора:

Да не ги е поръчвал ГЕРБ, да не е правил ГЕРБ тези неща? 3 млрд. и стоят там. Трябва да намерим решение. Това не е плод и зеленчук – да местиш една касетка в друга. Това знаете ли какви площадки са и стоят с години. 10 години се правят разрешения и какво ли не. Ами с американските централи - да не сме ги давали ние? Още 1,2 млрд. лв. заминаха миналата година. Ами в мандата на БСП с премиер Орешарски падна КТБ – 3,7 млрд. лв. И те си викат „страшна работа, направили някаква огромна далавера с НДК“. Който е виновен, ще отиде в затвора. Нашата роля е да осигурим финансиране, министъра, с АПИ, помощ. Персоналната отговорност никой на никого не може да му я отнеме.

Бойко Борисов заяви, че държавата е готова за предстоящото председателство на Съвета на ЕС и добави, че ще се приеме неслучайно френския президент Еманюел Макрон във Варна, защото иска градът да стане перлата на Черноморието. „Не ви се вярва, но аз съм оптимист, че и на Провадия ще има европейски газов хъб и то много добър. От разговорите с хората, от които зависи по света, сме на много прав път“, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови