Борисов лично настоявал за спиране на поръчката за оптимизация в МВР

OFFNews 03 октомври 2018 в 10:56 44403 4

Борисов лично настоявал за спиране на поръчката за оптимизация в МВР

Лично премиерът Бойко Борисов настоявал за спиране на обществената поръчка за оптимизация и преструктуриране на МВР. Това стана ясно от обясненията на бившия вътрешен министър Валентин Радев в интервю за Канал 3.

Както OFFNews писа поръчката за 1.15 млн. лв е прекратена на 26 септември поради отпаднала необходимост. Други мотиви не се посочват. 

Радев поясни, че е имал разговор с Борисов, когато по медиите излязла информацията за обявената обществена поръчка.

Това е едно от нещата, които много се надявах, че ще стане. Милион и нещо го сложихме, защото някога е обявявана такава цена. А на мен ми обясниха, че струва не повече от 400-500 хил. с всичките неща, които ще ни дадат и ще променим системата. Премиерът ми каза да я отменя, аз му казах, че няма да я отменя. Звънна ми по телефона и каза: "Бе, гледай тука телевизията". И аз му казах: "Г-н премиер, оставете ме, знам какво правя". И той ми каза: "Добре, ама трябва да можеш да го защитиш". И аз му казах: "Да, разбира се. Ще го направя и това е много важно да стане". Защото тая система има нужда от такава оптимизация. Не искам да плаша никого със съкращения, аз говоря за оптимизация, поясни ексминистърът. 

Той допълни, че поръчката е била необходима, "за да се влезе в детайли", тъй като предходните два анализа от учени и Световната банка не били достатъчни. 

"За това трябваше повече време и синдикатите бяха съгласни. Сега разбирам, че са го спрели, може би не е приоритет на новото ръководство", обясни Радев.

Той уточни, че новият вътрешен министър Младен Маринов е "слушал тези неща", но не го е питал защо поръчката е отменена. 

"Явно е решил, че няма да може да го защити така, както аз казах на премиера, защото Младен Маринов не идва оттам, откъдето аз идвам (армията, бел. ред.). Той няма да може да се пребори с тая работа, защото не е близко до темата, а аз исках да го привнеса - нещо добро от друго място в държавата от друга подобна система", допълни Радев.

По думите му премиерът Борисов "треперел" за всяко нещо в МВР и с някои от инициативите на вътрешния министър не бил съгласен. 

От обясненията на Радев стана ясно още, че за 2018 г. в бюджета на МВР за отпуснати допълнително 200 млн. 

Радев каза също, че никога в управленската програма на ГЕРБ не било посочвано, че ще има полицай във всяко село. Ставало въпрос за преразпределение на личния състав "да отидат там, където имат нужда". "И ние го направихме с 633 мобилни екипа из цялата държава", обясни Радев. Все пак той допълни, че обещанието "полицай във всяко населено място с обяснението за преразпределение" е изпълнено.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

4

Svelini

03.10 2018 в 16:44

Имам едно въпросче към автора на това писание_възможно ли е някой да настоява нещо да се случи не "лично" ? Когато настояваш, то винаги е лично!

11866

1

кумчо вълчо

03.10 2018 в 11:56

Хахаха, какви милиони какви глупости! Всеки може да ти го каже без пари - Зкривате цялото МВР и престъпността пада наполвина поне. Слагате една лелка в НСИ да смята там и всичко ще е много по-точно, щото единственото нещо, което вършат тия дюмбели е да водат статистика, при това фалшифицирана от тях.

 
X

Да помогнем на украинските деца!