Борисов: Камъни - дал Бог из България, няма нужда да се тревожат хората в Лозен

OFFNews 11 май 2016 в 15:00 10043 3

Снимка БГНЕС

"Направете всичко, което е възможно по закона да не се тревожат хората, защото това е действително зона за отдих, те имат идеи там да си направят паркове. Камъни – дал Бог из България, колкото искат кариери да правят. Не виждам никаква нужда там да се тревожат хората".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет по повод недоволството на жители на Лозен, които излязоха на протест срещу разрешение за проучване за добив на строителни материали и в защита на гората в района.

Разрешението за проучване за добив на строителни материали беше издадено през февруари от енергийния министър Теменужка Петкова. То е за местност, която се намира в близост до десетки жилища в селото. 

Опасенията на жителите на Лозен са, че има риск да бъде разрушена инфраструктурата, да се обезлесени големи горски площи. 

На въпроси на премиера по казуса по време на заседанието на МС отговарят кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и енергийният министър Теменужка Петкова, става ясно от стенограмата от заседанието. 

Имах среща с жители на Лозен. Кметът на Лозен и кметът на Панчарево работят в тясно сътрудничество с тях. Отправили сме писма. Имахме разговор с министър Петкова и тя напълно проявява разбиране. Има разрешено проучване за предоставяне на концесия в голяма близост до къщите на хората и те са абсолютно прави, че там не бива това да се случва. Имаме разбирането на министерството.

Има пусната и втора процедура, която госпожа Петкова е поела ангажимент да не тръгва и да не се случва.

По отношение на първата кметът на Панчарево обжалва решението, така че очакваме съдът да отсъди в полза на гражданите и оттам нататък вече имаме разбирането да не се повтарят такива случаи в близост до хората, без предварителното съгласие на кметовете на населените места, обяснява Фандъкова.

Петкова пък обяснява, че министерството не е имало как да не даде разрешение, след като всички заинтересовани институции са дали одобрително становище.

Както госпожа Фандъкова спомена, ние имахме разговори по тази тема. Искам само да внеса едно уточнение – ние също в Министерство на енергетиката проведохме среща с гражданите на Лозен, за да чуем съответно и тяхната позиция. Разгледали сме цялата ситуация във връзка с предоставянето на това разрешение. Важно е да отбележим и това, че то е предоставено след като е минала съгласувателната процедура с всички заинтересовани институции, те са дали одобрително становище. При тази ситуация Министерство на енергетиката не е имало друга възможност освен да даде такова разрешение.

Така че работим в много тясна връзка със Столична община, предприели сме всички необходими действия, има жалба и ще видим сега, съдът предстои да се произнесе, казва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

11.05 2016 в 16:53

"При тази ситуация Министерство на енергетиката не е имало друга възможност освен да даде такова разрешение."

Като не знаете за какво сте в това министерство, се разкарайте.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%BA%D0%B0_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE% D0%B2%D0%B0

Тая счетоводителка само здравен министър не е била......

Оставка!

77927

2

El Commandante

11.05 2016 в 15:17

Баце е мека Мария, ако беше мацка,все със свалени гащи да ходи, не може да отказва и туйто....

63994

1

Red or Dead

11.05 2016 в 15:14

А нещо за....ТИКВИТЕ...или...