Борисов към Трифонов: И след нови избори партиите на статуквото ще са в парламента

"С електронното гласуване ще направят хакерите много богати хора"

Мая Младенова 29 април 2021 в 11:10 5784 0

Снимка Министерски съвет

Бойко Борисов

"Докога ще има Министерски съвет? Глася се да сдаваме", обърна се Борисов към част от министрите си, които събра на работно съвещание в дома си тази сутрин. 

От около седмица, след изписването му от болницата, Борисов слезе от джипа и започна да събира министри и работни групи в дома си, а срещите им се излъчват във фейсбук. 

Премиерът в оставка попита Слави Трифонов с кого ще се коалира след евентуалните предсрочни парламентарни избори, след като в Народното събрание "Има такъв народ" едва ли ще има мнозинство:

"На следващите избори ГЕРБ приемаме (хипотетично - б.р.), че сме втори, трети... Колега Трифонов, партиите на статуквото, както казваш, пак ще са в парламента, не се предлагам на никого, но пак без тях няма да можеш и пак избори правиме... Ама през това време държавата ще лети по нанадолнището."

Борисов каза, че в цяла Европа се излъчват коалиционни правителства, които изискват компромиси - и даде пример с Германия, Австрия, Холандия.

КПКОНПИ

Премиерът в оставка порица предложението за закриване на КПКОНПИ. Според него милионите левове, запорирани по дела на комисията, ще бъдат изтеглени в чужбина веднага след това и "може би с тях ще се плащат следващите избори".

Доколкото разбирам вече, парламентарните избори не ги интересуват - всичко е в помощ на Радев за президентските избори, заяви той. 

Разкритикува и предложенията за промени в изборния кодекс. По думите му гласуването по пощата е било под въпрос дори в САЩ, където месеци наред броили резултата и в началото никой от двамата основни опоненти за президентския пост не признал резултата. "Ми електронното гласуване - ще направят хакерите много богати хора", добави Борисов.

Ваксинацията

Здравният министър Костадин Ангелов докладва, че БСП иска да застраши живота и здравето на българите, като внесе неодобрената в ЕС ваксина "Спутник V". Ваксини има, следващата седмица се чакат нови над 200 000 дози от тази на "Пфайзер", обяви той. Вчера е постигнат нов рекорд на поставени ваксини - на 23 000 души. С този темп и добра организация до края на юни ще има колективен имунитет, добави проф. Ангелов. Той не засегна темата, за която алармират доц. Кунчев и шефът на организацията на личните лекари д-р Георги Миндов - че хората, желаещи ваксини, рязко са намалели.

Москва и взривовете

Външният министър Екатерина Захариева докладва, че днес е извикала на разговор в МВнР руския посланик Елеонора Митрофанова заради разкритията, че Русия е отговорна за 4 взрива в складове за боеприпаси у нас.

"Аз съм ѝ казал ясно - няма да шпионствате в България, няма да правите такива неща. Много преди чехите ние сме работили", коментира Борисов. Но - по думите му - особено палежът в склада бил извършен толкова професионално, че чак сега, когато чехите подредиха целия пъзел, станало ясно, че не е случаен. 

Борисов подчерта добрите отношения между България и Русия - "дружбата, православието, те са наши приятели".

Той поръча на Захариева да обясни на руската посланичка и защо не купуваме ваксината "Спутник V" - "не защото е руската, просто спазваме правилата".

Мерки

Социалният министър в оставка Деница Сачева и икономическият министър Лъчезар Борисов докладваха как върви изпълнението на антикризисните мерки. Сачева обяви, че безработицата се е върнала на нивата отпреди кризата и е сред най-ниските в ЕС - 6,7% (201 000 безработни).

И двамата министри отчетоха, че мораториумът върху важни решения от изпълнителната власт пречи на възстановяването - за наемане на млади хора в общините, за наемане на безработни по европейски програми и за привличане на инвестиции през "Националната компания индустриални зони", заяви Лъчезар Борисов. 

Финансовият министър в оставка Кирил Ананиев информира какви средства са разходвани за антикризисни мерки.

Заседанието завърши с десетминутен коментар на Борисов по политическата обстановка след парламентарните избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови