Бойко Пенков: Сливането на болници ще спести 4-5 млн. лева

OFFNews Последна промяна на 03 май 2015 в 15:04 3598 4

Минимум 4-5 млн. лева ще бъдат спестени от сливането на администрациите на болниците от карето на Александровска болница. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред БНР.

"Това са 10 болници със средно 40 - 50 човека администрация, това са 500. Това прави разходи за фонд "Работна заплата" някъде около 5 милиона и още около 2 милиона за издръжка. Ако тези администрации се обединят в една годна, работеща, знаеща и можеща администрация, която да обслужва интересите на болниците, това означава, че ако там вложим 1 милион - от тези 5 или 6 - за заплащане на хората, които да бъдат силно мотивирани да си вършат работата както трябва, това означава минимум 4-5 милиона спестяване. А това не е малък ресурс за болниците", убеден е той.

Пенков коментира и уволнението на директора на болница „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев, което според думите на здравния министър Петър Москов е заради несъгласието на Дечев с готвените реформи в здравеопазването.

Министър Москов събира чета, за да направи много тежки промени. С реформата в здравеопазването тепърва ще се създава структури в системата и там ще има място за такъв специалист като д-р Дечев.

Пенков отхвърли твърденията на Дечев, че сливането на болници цели извършването на подмолната им приватизация. "Изключено. Никой не може да ги продаде под масата или тихичко зад вратата", подчерта той.

По повод пребитото бебе в „Софиямед” зам.-министърът увери, че са започнали засилени проверки за случаи на прекомерно полагане на труд.

Преди около 30 години, акушерките в България, които са работили реално в доста по-малко родилни и неонатологични отделения, са били към 8 300 – 8 400, а сега са към 3 300. Има огромен недостиг на кадри и вероятно това се случва и на много други места, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови