Борисов: Да не бързаме за членство в еврозоната

OFFNews 26 юни 2015 в 15:48 4738 4

Докато не се дисциплинират държавите в еврозоната, България не трябва да бърза с членството. Ако сега бяхме в еврозоната, също щяхме да дадем пари за Гърция - по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където той присъства на заседанието на Европейския съвет.

Гръцкото правителство трябва да намери разумния изход. За България това е пример какво значи да не се спазва фискална дисциплина. България в момента е много атрактивна не само с политическата и финансовата си стабилност, а и като място за инвестиции. Следващите години, ако българските политици бъдем мъдри, България ще бъде остров на стабилност, подчерта Борисов.

Премиерът обясни още, че страната ни има проблеми с контрабандата от Гърция и покани гръцкия си колега да посети България и да се запознае с контрола по границата. По думите му ако двете страни обединят усилията си, ще могат да събират повече приходи.

По време на заседанието на Европейския съвет Борисов е настоял България да получи специален статут при разпределението на бежанците в ЕС, като се има предвид, че след мерките в Средиземно море, миграционният натиск се е насочил към сухопътната ни граница с Турция.

В Италия има 1000 души, които са на границата, и в България има 1000 души на границата дневно. Вече сме приели много бежанци и голяма част от тях са разселени в България. И в момента имаме достатъчно бежанци. Идването на подобни големи групи хора променя демографската ни карта, категоричен е Борисов.

Премиерът е допълнил, че е получил подкрепа по този въпрос от германския канцлер Ангела Меркел и от британския премиер Дейвид Камерън.

На журналистически въпрос за протеста на бизнеса заради промените в енергетиката Борисов отговори, че не вижда основание за такава реакция.

Срещнах се с работодателските организации, те чуха аргументите ми за това, че се прави всичко възможно да се изчисти енергийната система от течове. Заедно с вицепремиера Томислав Дончев изпратихме в КЕВР за проверка над 330 договора за ВЕИ-та, направени по програмата за селските райони, което означава - с държавни или европейски средства, а са заявили, че са собствени. Би могло регулаторът със стара дата да им събере парите, които са получили и съответно дори да наложи най-тежките санкции, но да изчакаме - това е работа на регулатора, не искам да се меся, коментира Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!