Борисов: Ако не беше пуча срещу нас, "Южен поток" щеше да се строи

OFFNews 01 януари 2016 в 18:22 13071 45

Снимка Архив

Ако ГЕРБ не беше паднал от власт, "Южен поток" щеше вече да се строи. Това заявява премиерът Бойко Борисов в интервю за "Труд".

"Южен поток" беше изгоден за България, тогава я нямаше кризата в Украйна и няма да се приеме, че е за нейна сметка. С президента Путин се бяхме разбрали и за цени, и начина, по който ще се строи, с конкурси, по европейски правила. Даже си спомням, че ми каза в моя кабинет: "Така трябва да го строим, че да е еталон за ЕС". Хубаво, ама тогава ни спретнаха пуча, паднахме от власт и изведнъж на много хора им се видя огромна възможност да вземат големи пари и проектът от милиард стана на три, преведоха се едни аванси. Знайни и незнайни фирми тръгнаха да правят консорциуми да строят. Разбира се, това не може да остане скрито от ЕК, убиха проекта", обяснява Борисов. 

"Президентът Путин прекрасно знае и съм сигурен, че съжалява. С други думи да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян "Южен поток". Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, "Южен поток" щеше да се строи нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България. Какво лошо да минава газ и да вземаш транзитните такси? Нямаше причина да го спрем. Затова и тръбите са във Варна и Бургас. За една година изкарахме екологичната оценка. Поредното нещо, което провалиха след падането ни от власт, беше "Южен поток", допълва той.

Борисов смята, че "Южен поток" може да бъде заменен с газовия разпределител "Балкан". "Сега сме обърнали схемата на действие: Европейската комисия води преговорите заедно с нас, разбира се, с руската страна за евентуално докарване на руски газ до газовия разпределител "Балкан", започнахме строежа на интерконектора с Гърция, където също до 10 млрд. куб. м газ може да идват, започнахме интерконектора ни с Турция, където ако един ден азерски или туркменски газ по южния коридор дойдат, посочва той. "На първо място в този газоразпределител е газта, която ще дойде от "Хан Аспарух", "Силистар" и "Терес". Вие знаете, че 10% от газта, която изразходваме, пък е от Галата. Така че от 4-5 източника може да си съберем в този  разпределител газ и да го транспортираме за Европа. Ако, дай Боже, от Гърция се докара компресиран или втечнен газ, евтин дали от Египет, дали Израел, дали Съединените щати, да видим цената, ние трябва да имаме готовност както с другите магистрали – ако искаш да вкарваш трафик и да вземеш транзитни такси, първо трябва да направиш пътищата", уточнява премиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!