Боряна Димитрова: Прехвърлянето на няколко села от един регион в друг може да промени изхода от изборите

OFFNews 28 август 2020 в 11:41 2219 0

"Оставката на председателя на ЦИК е достатъчно симптоматична. Тя е достатъчно ясен знак, че има съществени проблеми в изборното законодателство. Има съществени проблеми в начина, по който се очертава да се проведат изборите, има съществени проблеми във функциите на самата ЦИК и в начина, по който изпълнява функциите си". Това каза пред БНР Боряна Димитрова от социологическа агенция "Алфа рисърч" във връзка с оставката на Стефка Стоева - председател на Централната избирателна комисия..

По думите на Димитрова тази оставка не е решаване на проблемите, нито създаване на проблем, а показва множество натрупани проблеми.

"Дали тя ще бъде катализатор, за да започнат партиите - и в парламента, и извън него - да започнат да мислят за решаване на проблемите. Трябва на масата да бъдат поставени поредицата от проблеми, които съществуват в изборното законодателство, в Изборния кодекс, както и големите рискове, които се очертават преди изборите, каквито и да са те - предсрочни или редовни. Има и още една неяснота, която значително умножава проблемите, това е дали изборите ще са за Велико народно събрание, или за обикновено", каза социологът.

В предаването "Преди всички" Боряна Димитрова подчерта, че има много процедурни проблеми в начина, по който се прави структурата на изборният "скелет".

"Включването на няколко села към един регион или друг може да промени изхода от изборите", подчерта тя.

Според нея обстоятелствата налагат да бъдат направени промени.

"Не могат да се проведат изборите, без да се направят някои промени, защото има голямо недоверие в изборното законодателство. Голямата неизвестност е какъв ще бъде резултатът от тези промени. Би трябвало максимално бързо да бъде изчистен разнобоят във вижданията, за да може поне 6 месеца преди изборите да е фиксирано законодателството и да се върви към указания за областните и секционните комисии", подчерта тя.

Боряна Димитрова коментира предстоящото днес закрито заседание за обсъждане на обстановката в България на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

"Не можем и не бива да очакваме да имаме размахан пръст или пък точни указания какво да се направи. Това е въпрос на самочувствие и авторитет на една страна и Брюксел е много деликатен за това, че общите правила на ЕС трябва да се спазват, но всяка една от страните да има вътрешните правила, така че общите принципи, които важат в ЕС, да се спазват във всяка една от страните", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови