Близнашки става експерт на ДПС за съдебната реформа

OFFNews 18 юни 2015 в 20:16 6058 25

Георги Близнашки

Бившият служебен премиер Георги Близнашки ще е официален консултант на ДПС в комисията, която трябва да изготви промените в Конституцията, съобщава Mediapool.

Проф. Близнашки е водещ експерт, конституционалист, това е мотивът, с който го номинирахме, коментира депутат от ДПС пред електронното издание.

Самият Близнашки също не е опровергал информацията, че е предложен от ДПС.

На въпрос защо се е съгласил да бъде номиниран от ДПС, бившият служебен премиер обявил, че би приел всяка номинация, защото е "професор по конституционно право".

"Може и други партии да ме предложат, няма да откажа", допълнил той.

Според процедурните правила на комисията, всяка парламентарна група има право на един експерт, който да консултира депутатите ѝ в работата им върху промените в Конституцията.

Обрат

Правосъдният министър Христо Иванов е некомпетентен, премиерът Бойко Борисов е бил подведен, а хората, които искат да променят Конституцията, всъщност искат да яхнат съдебната власт, както преди години това се опитал да направи Иван Костов - това каза преди седмица в интервю за Канал 3 Георги Близнашки.

"Христо Иванов няма един работен ден", каза бившият член на БСП, като уточни, че Иванов е бил назначен в негови кабинет от президента Росен Плевнелиев. "А аз постоянно му дърпах юздите", твърди професорът.

Той определи промените в Закона за съдебната власт като "реформаторски мечти от времето на Иван Костов".

Той смята, че идеите главният прокурор да бъде назначаван от парламента, означават пълно подчинение на съдебната власт. "Те не са подготвени тези хора. Предлагат безумни неща", каза Близнашки.

Христо Иванов: Ще стане ясно за внимателните наблюдатели

Атаките на Георги Близнашки срещу предложенията за правосъдна реформа не са нито заради Конституцията, нито заради моите намерения спрямо нея или компетентността ми. Това коментира пред bTV тази вечер министърът на правосъдието Христо Иванов по повод критиките на бившия служебен премиер.

Иванов отказа да каже каква точно е причината за тези атаки, но подчерта, че никога не е имал конфликт с проф. Близнашки.

„Ще стане ясно за внимателните наблюдатели”, каза Иванов и допълни, че повече няма да коментира темата, защото „когато има толкова грозно поведение и зацапване в публичното пространство, не трябва да го умножаваме”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!