Без командировки, без нотариуси и без барове. Какво пише в Закона за извънредното положение

OFFNews 18 март 2020 в 16:58 10669 1

Парламентът прие на първо четене законопроекта за мерките по време на извънредно положение в борбата с коронавируса.

Той се прие с 129 гласа "за", 0 "против" и 70 "въздържал се".  

Законът предвижда спиране на всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела, с изключение на наказателните. Прекратяват се и всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдебните изпълнители.

Пътуванията в чужбина за командировки и обучение се ограничават. 

В закона са записани и всички забрани за посещения на барове, клубове, молове и провеждането на масови мероприятия, които бяха обявени още миналия петък в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. 

Народните представители решиха предложенията за промени по законопроекта да се правят до 18 часа днес, за да може в четвъртък да се разгледа извънредния закон по комисии. Утре няма да има пленарно заседание, а следващото ще бъде в петък на 20 март.

Обсъжданията по законопроекта преминаха бурно. Председателят на ГЕРБ Даниела Дариткова предложи да няма наказание за медиците, които откажат лечение на коронавирус. 

В първоначално внесения вариант бе предвидена година пробация или глоба от 300 до 1000 лева за медици, които откажат помощ  по време на епидемията, без да имат основание за това. Този текст обаче не се подкрепя и от депутатите от здравната комисия, както и от другите групи.

Текстът, който забранява командировки и обучения в чужбина, също ще бъде прецизиран обяви правосъдният министър Данаил Кирилов. "Имаме дипломатически служители, които няма как да не извършват работата си в чужбина", каза Кирилов. Законът ще засегне и шофьорите на тирове, които доставят стоки в цяла Европа. 

Депутатите отхвърлиха и предложението на БСП за налагане на мораториум върху спирането на ток, парно, вода и телефон заради неплатени сметки по време на извънредното положение у нас заради коронавируса. Аргументите, които изтъкнаха бяха, че ако хората спрат да си плащат сметките, това ще доведе до по-дълбоки финансови проблеми в страната.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова изтъкна, че към този момент дружествата са поели отговорност за толерантно отношение към потребителите. Тя добави, че ако се приеме предложението постъпленията към дружествата ще се намалят и ще се повиши междуфирмената задлъжнялост, което ще доведе до съкращаване на служители. 

Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров определи текстовете на БСП като некачествено написани, което доведе до корекции, предложени от Таско Ерменков от БСП.

От ДПС обявиха, че ще подкрепят само мерки, които подпомагат бизнеса.

"Когато запазим работните места, ще запазим хората", изтъкна народният представител от ДПС Йордан Цонев.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

1

aviatora

18.03 2020 в 19:41

Призовавам всички политици да се откажат от заплатите си този месец, в полза на лекари, сестри, апаратура и медикаменти!
Както хората няма да имат доходи един месец - така и вие.
240 х 6000 =1 440 000 лв.
Бъдете солидарни с народа си.
Предайте нататък!
Нали ви е важен всеки живот, М?
Смешници!!!
Дарете тлъстите си заплати, дебелаци!!!