Quantcast

Без изненада Сотир Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ

Георги А. Ангелов Последна промяна на 11 декември 2019 в 11:23 2500 2

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров бе избран за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) от парламента. 165 народни представители гласуваха “за”, само 30 “против”, 3 се въздържаха. възд. Освен управляващите партии - ГЕРБ и “Обединени патриоти” за Цацаров бяха и ДПС и “Воля”. Кандидатурата на Цацаров разцепи БСП- 27 от тях бяха “за” 30 - “против” и трима се въздържаха.

Интересно е, че единственият друг кандидат за поста беше Симеон Найденов от “Воля”. 

Ще депозирам оставката си като главен прокурор днес след обяд - бъда ли освободен, няма пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност, каза новоизбраният председател на КПКОНПИ в кулоарите на парламента. "В момента, в който е налице указ на президента, с който съм освободен, няма каквато и да е пречка г-н Гешев да встъпи", каза още Цацаров. Той обясни процедурата - "веднага след като я депозирам, на следващия ден има заседание на ВСС. Днес всъщност следобед би следвало да председателствам за последен път прокурорската колегия. Решението на ВСС има качество на предложение до президента".

Мандатът на Цацаров, като главен прокурор, официално изтича на 10 януари 2020 г. 

По време на дебатите, които продължиха около час и 50 минути традиционно се разгледаха всякакви теми, като Истанбулската конвенция, ниските пенсии, партийната субсидия, чистотата в тоалетните и други нямащи нищо общо с темата. 

Единствените критики по време на дебатите срещу кандидатурата на Цацаров и процедурата по избор дойдоха от Крум Зарков от БСП. Корупцията остава в челото на проблемите, които българите посочват като най-значими, каза той. Той заяви, че БСП няма да подкрепят двете кандидатури на Сотир Цацаров и на Симеон Найденов, което не се случи по време гласуването.

"Познавам г-н Цацаров от 2002 г. от службата ми в Пловдивския регион. Г-н Цацаров е един брилянтен юрист, голям интелект и ерудит", каза Симеон Симеонов от ДПС. Славчо Атанасов ("Обединени патриоти") препоръча на Цацаров да обърне внимание на "едрите риби" в Пловдив. "Орелът не лови мухи", каза Атанасов. 

По време на дебата беше намесено и името на председателят на Висшия съдебен съвет Лозан Панов, който е отявлен критик на работата на Цацаров, като главен прокурор. Според Георги Марков (ГЕРБ), никакви големи инвеститори няма да дойдат в България, защото членовете на ВСС са се "разделили по грозен начин и са се самозабравили". Според него инвеститорите се интересували не от становища на Венецианската комисия, а от това как работи съдебната система. Марков не пропусна да похвали и любимият си политик Виктор Орбан. 

"Председателят на ВКС се опитва да политизира и да създаде друго впечатление за съда. Някои хора са хванати в мрежа на НПО-та", заяви Павел Шопов от "Атака". "Няма съдия номер 1 в България. Не трябва да се противопоставят съд и прокуратура", смята Шопов.

Веселин Марешки смени темата. "За мръсния въздух, аз един час седях на светофарите. И сега ще накажем тези, които са бедни и горят каквото има. Ние дори и да го глобим, няма какво да му вземем. Но няма да накажем тези, които организират движението, а в задръстванията се замърсява въздухът", прехвърли темата Веселин Марешки.

По време на дебатите Цацаров получи похвали от почти всички парламентарни групи, дори от БСП. Емил Димитров ("Обединени патриоти") обяви, че Цацаров е "всичко това, което другите не са", Вежди Рашидов от ГЕРБ пък – че като главен прокурор бил надпартиен и вдигнал "много високо летвата на българската прокуратура". 

Корнелия Нинова, която на думи също беше против избора на главния прокурор също го похвали. "Г-н Цацаров сподели при изслушването, че ще се опита да я събуди. Вярваме, че ще положи всички усилия, професионални, на които е способен. Г-н Цацаров, тази комисия не е заспала, тя е мъртво родена. Тя е такава, защото няма разследващи функции и противодействие на корупцията е само заглавие. Същността на нейната работата е, че няма борба с корупцията. БСП предлага председателят да се избира от президента, но ние предлагаме и други функции, а не само формално подаване на декларации за публичност на имущество.

Марешки я репликира, че президента Румен Радев може да е кандидат на БСП, но следващите избори може да се яви от ГЕРБ. 

За кандидата на "Воля" никой нищо не каза.

Предишният шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия в последния ден на юли и още същия ден оставката му бе одобрена от Народното събрание. Той обясни напускането на поста със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която, според Столична община, има построени незаконни постройки. Проверка на НАП показала, че всичко около доходите и придобиването на имота на Георгиев е чисто, обяви тогава той.

Господин Цацаров е кандидатура на управляващото мнозинство, припомни Зарков. Според него това означава връзка между властта и органът, който ще проверява управляващите. Процедурата по избор е илюзорна и е с предизвестен край, предрече още Зарков.

Предишният шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия в последния ден на юли. До остаквата му се стига след "Апартаментгейт" и скандала с терасата на апартамента му в София, върху която имаше построени незаконни постройки. Освен това терасата му не беше декларирана от него, но беше ипотекирана. Проверка на НАП показа, че всичко около доходите и придобиването на имота на Георгиев било чисто. Георгиев беше изпратен за консул във Валенсия, като преди това трябваше да събори барбекюто и другите постройки от терасата.