ББЦ предлага глоби до 100 лв. за хората, които не гласуват

OFFNews 11 юни 2014 в 11:25 2519 13

Румен Йончев

Отцепилият се от левицата депутат Румен Йончев, който изрази принадлежност към работата на "България без цензура", представи пред журналисти в парламента идеите на ББЦ за законодателни промени, които да гарантират задължителното гласуване.

Партията на Бареков предлага в Изборния кодекс да се допълни член, който да гласи: "Всеки гражданин, отговарящ на условията по чл. 243 (условията за гласуване - бел. ред.), е длъжен да упражни правото си на глас в съответствие с разпоредбата."

ББЦ предлага глоби до 100 лв. за хората, които не гласуват на настоящия кодекс. Като санкция за неизпълнилите задълженията си ББЦ предлага глоба. При първо нарушение тя трябва да е в размер между 10 и 50 лв., а при второ и последващо негласуване - от 50 до 100 лв. Промените на Бареков не уточняват кой и как ще събира тези глоби.

За гражданите, които в изборния ден са отишли до урните, партията на Бареков предлага 5% отстъпка от данъка за довнасяна по годишната данъчна декларация.

От ББЦ предлагат да няма глоби за гражданите, които са навършили 70 г., притежават решение за трайно намалена работоспособност 50% и над 50% и за българите, живеещи извън страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!