Бащата на депутат от ГЕРБ е докладчик по делото за промените в Конституцията

Последна промяна на 30 юли 2015 в 15:24 13814 5

Бащата на депутат от ГЕРБ е докладчик по делото за промените в Конституцията

Конституционният съдия Румен Ненков, който е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, ще бъде докладчик по делото за промените в Конституцията. 

Днес Конституционният съд образува конституционно дело № 7/2015 г. по искане на 144 депутати от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ. От съществуването си досега съдът само веднъж се е произнасял предварително за противоконституционността на неприет законопроект. През 2003 година по питане на депутати съдът блокира прокарването на промени в Конституцията. Тогава единствено председателят на съда Румен Янков и колежката му Пенка Томчева не се съгласяват с мнението на мнозинството в съда, отчитайки, че предварително тълкуване на неслучили се промени в Конституцията подменя волята на избирателите и поставя Конституционния съд "в ролята на оракул", който "раздава политически индулгенции и запазва статукво".

Тепърва предстои КС да се произнесе по допустимостта на питането на депутатите и това дали изобщо ще се направи тълкуване на въпросите им. А те са два:

1. Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването на две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) - съдийска и прокурорска, като всяка от тях решава самостоятелно кадровите и организационни въпроси по своята професионална насоченост, а Пленумът на ВСС, състоящ се от всички негови членове, да решава въпросите за избора на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, да приема проект на бюджет на съдебната власт и да решава прекратяването на мандата на членовете на ВСС, при условията на чл. 130, ал. 8 от Конституцията?

2. Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването в рамките на ВСС и на колегия на съдиите, която да се състои от председателите на ВКС и ВАС, шест члена, избрани от общото събрание на съдиите и пет члена, избрани от Народното събрание, както и създаването на колегия на прокурорите, която да се състои от главния прокурор, четирима члена, избрани от общо събрание на прокурорите, един член, избран от общо събрание на следователите и шест члена, избрани от Народното събрание?

Идеята КС да бъде сезиран преди окончателното приемане на промените беше на ДПС, припомня "Правен свят". От партията поставиха това като условие, за да дадат подкрепата си за новия орязан проект за изменения в основния закон и така той да бъде внесен и приет с мнозинство от 180 гласа.

Питането беше внесено спешно вчера като официалният мотив за бързането беше, че така КС ще може да се произнесе през септември и така още преди местните избори промените в Конституцията да станат факт. Бързането обаче гарантира на вносителите и още нещо – че по него ще се произнесе настоящият състав на съда преди предстоящата ротация.

Румен Ненков е дългогодишен наказателен съдия, бивш зам.-председател на Върховния касационен съд и баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Той беше и докладчик по делото за връщането на Делян Пеевски като депутат. Тогава Ненков беше един от петимата съдии, които бяха против връщането на депутата от ДПС в парламента. След произнасянето на на съда той публично заяви, че не е убеден в независимостта на КС. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.07 2015 в 17:44

ДО КОЛКОТО ЗНАМ НЕ Е(!!!) В ПРАВОМОЩИЯТА НА КОНСТИТУЦИОННОЯ СЪД ДА СЕ ПРОИЗНАСЯ С РАЗШИРИТЕЛНО ТЪЛКУВАНИЕ ПО ПРАВНА МАТЕРИЯ СВЪРЗАНА С ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА, А САМО(!!!) ПО КАЗУСИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪВМЕСТИМОСТТА С КОНСТИТУЦИЯТА НА ЗАКОНИ И ДРУГИ ПАРЛАМЕНТАРНИ АКТОВЕ, ПРАВИТЕЛСТВЕНИ РЕШЕНИЯ, МИНИСТЕРСКИ РАЗПОРЕДБИ И Т.Н.!
БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ Е ЕДНОКАМЕРЕН!!

КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД НЕ Е СЕНАТ, НЕ Е КАМАРА НА ЛОРДОВЕТЕ ИЛИ ТАЕН КОНКЛАВ КЪМ ИМПЕРАТОРА ИЛИ СЪВЕТ НА СУЛТАНА!

С ТАЗИ СИ ПРАКТИКА И С МНОГО ДРУГИ РЕШЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ БЕ ИЗВЪРШЕН КОНСТИТУЦИОНЕН ПРЕВРАТ, ПАРЛАМЕНТА БЕ ПРЕВЪРНАТ В ДВУКАМЕРЕН - КАМАРА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ Т.НАР. НАРОДНО СЪБРАНИЕ И КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД КОЙТО УЗУРПИРА ПРАВОМОЩИЯТА НА ЕДИН СЕНАТ, ГОРНА КАМЕРА -
...И..

КОИТО - ,КАКТО НАЙ ПРЯКА ИЛУСТРАЦИЯ ЗА КАЗАНТО ПО НОВИЯ ЗАКОН ЗА НСО-УБО - ЧЛЕНОВЕТЕ МУ -СЕНАТОРИ, ЛОРДОВЕ, ПЕРОВЕ СЕ ПОЛЗВАТ СЪС СПЕЦИАЛЕН ТРАНСПОРТ,ОХРАНА И ПРОЧЕЕ ПАЛЯЧОВЩИНИ! ЗАЩО БЕ? ТЕ СА ЕДИН ЕКСПЕРТНО-АРБИТРАЖЕН ОРГАН, А НЕ "ЗАДРУГАТА НА ПРЪСТЕНА"!!!

ОБИКНОВЕНИ ПАРАЗИТИ, ЛАКЕИ - ГОТОВИ ДА СЕ ПРОДАДАТ НА КОЯТО И ДА Е ПОЛИТИЧЕСКА КАМАРИЛА -ТОВА СА В БОЛШИНСТВОТО(!!!) СИ. ПОСОЧЕТЕ ЕДИН ДОБЛЕСТЕН ЮРИСТ ОТ ТЯХ КОЙТО В ПОШЛАТА СИ МИНЖИТУРСКА КАРИЕРА ДА Е НАПРАВИЛ НЕЩО ЗАПОМНЯЩО СЕ ПРОТИВ ПРАВОВИЯ РАЗГУЛ ИЛИ ПРЕСТЪПНОСТТА!

ЗА СРАВНЕНИЕ!!!! !!!

МЪЖЕСТВЕНИЯ, НЕПОДКУПЕН, ПРИНЦИПЕН БИВШ(!) ГЕНЕРАЛЕН ПРОКУРОР НА ТУРЦИЯ САБИН КАНАДОГЛУ ПРЕЗ 2002 ПОИСКА ЗАБРАНА НА ИСЛАМОФАШИСТИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ДНЕС ТУРЦИЯ! С НАТИСК, МЕДОЕН ТОРМОЗ И ТРОВЕНЕ ОТ СТРАНА НА ГЕЙРОПА С МАФИОТСКИ ПРИЙОМИ ОТ СТРАНА НА ЛИБЕРАСТИТЕ ТОЗИ ДОБЛЕСТЕН ЧОВЕ БЕ ОТСТРАНЕН! ПЕТ ГОДИНИ ПО КЪСНО - НОВИЯ ГЕНЕРАЛЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ АБДУРРАХМАН ЯЧИНКАЛЯ (ПРЕЗ 2007, В ПИКА НА ПРОИСЛЯМСКАТА ПОПУЛЯРНОСТ В ТУРЦИЯ) ПОИСКА ОТНОВО ЗАБРАНА НА НА ПАРТИЯТА НА ЕДРОГАН ПРЕД КОНСТИТУЦИЯННИЯ СЪД НА ТУРЦИЯ! БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕВРОКУРВИТЕ И ЛИБЕРАСТИ КОИТО ОРГАНИЗИРАХА МЕДИЙНА ОПЕРЕТА ЛЕГАЛИЗИРАЩА ОСМАНИСТА ЕРДОГАН КАТО ЦИВИЛИЗОВАН ЕВРОПЕЕЦ, НАТИСК И ТОРМОЗ БЕ ОТСТРАНЕН -БЕЗ ДА СЕ ОГЪНЕ!

Е, ЧИТАТЕЛИ, ТРОЛОВЕ И Т.Н. ИМА ЛИ ИЗМЕЖДУ ПАРАЗИТИТЕ ДОСЛУЖИЛИ ПОКОЙ И УЮТ В КОНСТИТУЦИОННИЯ МЪД НЯКОЙ ПОДОБЕН - СМЕЛ! ПРИНЦИПЕН!?
А????

30.07 2015 в 17:14

:)
ОФФнюз писа:
Първи конфликт на интереси в новия парламент
| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 май 2013 в 06:55980817

"Бившата съпруга на конституционния съдия и майка на младия депутат е Юлия Ненкова - зам.-кмет на Столична община. Тя също е юрист и е известна с прозвището "зеления молив". Придобива прякора си по време на кметуването на Бойко Борисов, който не е подписвал нищо, което не е подписано преди това от Ненкова.

Ненкова е в близки отношения с Цветан Цветанов, който също беше зам.-кмет, когато Бойко Борисов беше градоначалник на София. От там идва и "увлечението" на сина й Александър към политиката, който влиза в младежката организация на ГЕРБ и се издига до координатор на партията в 23-ти МИР в София. В парламента той достига до зам.-председател на комисията по регионална политика и местно самоуправление и влиза в състава на постоянни делегации и групи за приятелство, сред които с Уругвай, Чили и Куба."

30.07 2015 в 16:56

...а майката на дупедата е от ДПС...

30.07 2015 в 16:48

Тези първи сериозни коалиционни стъпки на новообразувалата се дружина за ограбване на България , са по последните нерви на гласоподавателите им ....

30.07 2015 в 16:14

Плъзнали са навсякъде. Писна ми от продажни хора без достойнство назначени от задкулисието.