Бащата на депутат от ГЕРБ е докладчик по делото за промените в Конституцията

OFFNews 30 юли 2015 в 15:24 15232 5

Бащата на депутат от ГЕРБ е докладчик по делото за промените в Конституцията

Конституционният съдия Румен Ненков, който е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, ще бъде докладчик по делото за промените в Конституцията. 

Днес Конституционният съд образува конституционно дело № 7/2015 г. по искане на 144 депутати от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ. От съществуването си досега съдът само веднъж се е произнасял предварително за противоконституционността на неприет законопроект. През 2003 година по питане на депутати съдът блокира прокарването на промени в Конституцията. Тогава единствено председателят на съда Румен Янков и колежката му Пенка Томчева не се съгласяват с мнението на мнозинството в съда, отчитайки, че предварително тълкуване на неслучили се промени в Конституцията подменя волята на избирателите и поставя Конституционния съд "в ролята на оракул", който "раздава политически индулгенции и запазва статукво".

Тепърва предстои КС да се произнесе по допустимостта на питането на депутатите и това дали изобщо ще се направи тълкуване на въпросите им. А те са два:

1. Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването на две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) - съдийска и прокурорска, като всяка от тях решава самостоятелно кадровите и организационни въпроси по своята професионална насоченост, а Пленумът на ВСС, състоящ се от всички негови членове, да решава въпросите за избора на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, да приема проект на бюджет на съдебната власт и да решава прекратяването на мандата на членовете на ВСС, при условията на чл. 130, ал. 8 от Конституцията?

2. Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването в рамките на ВСС и на колегия на съдиите, която да се състои от председателите на ВКС и ВАС, шест члена, избрани от общото събрание на съдиите и пет члена, избрани от Народното събрание, както и създаването на колегия на прокурорите, която да се състои от главния прокурор, четирима члена, избрани от общо събрание на прокурорите, един член, избран от общо събрание на следователите и шест члена, избрани от Народното събрание?

Идеята КС да бъде сезиран преди окончателното приемане на промените беше на ДПС, припомня "Правен свят". От партията поставиха това като условие, за да дадат подкрепата си за новия орязан проект за изменения в основния закон и така той да бъде внесен и приет с мнозинство от 180 гласа.

Питането беше внесено спешно вчера като официалният мотив за бързането беше, че така КС ще може да се произнесе през септември и така още преди местните избори промените в Конституцията да станат факт. Бързането обаче гарантира на вносителите и още нещо – че по него ще се произнесе настоящият състав на съда преди предстоящата ротация.

Румен Ненков е дългогодишен наказателен съдия, бивш зам.-председател на Върховния касационен съд и баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Той беше и докладчик по делото за връщането на Делян Пеевски като депутат. Тогава Ненков беше един от петимата съдии, които бяха против връщането на депутата от ДПС в парламента. След произнасянето на на съда той публично заяви, че не е убеден в независимостта на КС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови