Български дипломат е с доход 44 хил. на месец, друг е милионер в имоти: какво разкриват декларациите им

Надежда Нейнски с магазин на централната столична ул. Солунска, Драгомир Заков си купил акции на Apple и Спиди

Александра Маркарян 16 август 2022 в 10:42 14921 7

Ради Найденов

Снимка БГНЕС, архив

Ради Найденов

Български дипломат е разполагал с над 44 хил. лева месечен доход, друг е милионер в имоти, трети е завършил мандата си с покупка на жилище, четвърти се е сдобил с кола миналата година, съпругата на пети - с апартамент в Гърция, показва преглед на имотните декларации за 2021 г. да дипломатите ни, подадени пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

44 хил. лева месечно не е обичаен доход за посланиците, които дори и в страни, за които се полагат по-високи командировъчни, получават в пъти по-малко.

Впечатляващата сума от трудови доходи и командировъчни декларира ръководителят на дипломатическото представителство на България в Люксембург, което е в Берн, Швейцария Ради Найденов. Той е получил над 410 хил. лева от заплати и още над 120 хил. лева командировъчни. Така средно на месец той е разполагал с над 44 600 лева.

Отделно е вписал приблизително 200 хил. лева в банкови сметки – свои и на съпругата си Милена.

Ради Найденов заема най-високата професионална дипломатическа длъжност в МВнР постоянен секретар от 2011 г. до заминаването си на дипломатическа служба в Германия през февруари 2012 г. Той е зам.-министър на отбраната в правителството на Симеон Сакскобургготски и бивш служебен министър на външните работи в кабинета на Огнян Герджиков (2017 г.) Беше предложен за външен министър в проектокабинет на "Има такъв народ" през юли 2021 г. 

Найденов декларира прехвърлянето на части от два свои парцела с обща площ около декар и половина, в Драгалевци срещу 20-ина хил. лева.

В тазгодишната си декларация той не е вписал имоти, но в предишни е включил два апартамента в София, единият с гараж, къща с двор в Елешница, Елин Пелин, гори, ниви и ливади.

Постоянният ни представител в НАТО от 2019 г. и бивш военен министър в кабинета на Кирил Петков Драгомир Заков си е купил акции в Apple, "Алтерко", "Спиди", "Син Карс" и "Адванс Терафонд". Той е декларирал общо 151 091 лева годишно от заплата и командировъчвни, средно по 12 590 лева на месец.

В сметки – негови и на съпругата му – има 102 хил. лева, налични – още 20 хил. лева, 44 хил. в пенсионни и инвестиционни фондове.

В декларацията си за 2021 г. Заков не декларира имоти. Вписал е придобиването на такива преди години – апартамент в София и в Плевен, две къщи с двор в столицата и с. Пордим.

С 14 ниви в различни местности белоградчишко село Стакевци се е сдобил съпругът на посланичката ни в Турция и бивш външен министър Надежда Нейнски – Светлин Нейнски. С тях нивите му в района стават 22, а семейството има и два апартамента в София (112 кв. м. и 110 кв. м.), а той – ¼ от къща в Белоградчик.

Надежда Нейнски е декларирала и магазин на централната столична улица „Солунска“. Тя е вписана като ползвателка на чужда собственост от 2018 г.

Семейството има автомобил „Мерцедес“, купен за 48 750 лева през 2017 г.

В банковите им сметки има близо 90 хил. лева.

С пари, спестени от задграничния мандат и спестявания посланичката ни в Загреб Генка Георгиева си е купила миналата година апартамент във Варна на площ 60 кв. м. за 187 200 лв.

Тя вписва и налични близо 50 хил. лева.

От трудовия си договор Генка Георгиева е декларирала 37 936 лв., или средно приблизително по 3 161 лева на месец.

Посланичката ни в Словакия до януари 2021 г. Йорданка Йорданова Чобанова също се е сдобила с нов апартамент миналата година. Той е в София, на площ 98 кв. м и тя е платила 170 хил. евро за ½ от собствеността му.

Освен него със съпруга си Петър Хвърчилков имат два дарени им апартамента – в София и Сливен, къща с двор в Поморие и два гаража. На името на Ирина Дамянова Дамянова е записала придобит през 2021 г. парцел с площ 581 кв. м в Банкя и цена на придобиване 20 хил. евро.

С нов автомобил миналата година се е сдобил посланикът ни в Беларус Георги Константинов Василев. Той си е купил "Сузуки Джимни" за 48 280 лева с пари от заплати. Освен него има мотоциклет Хонда СБ 223 от 2016 г., откогато съпругата му Магдалена кара "Сузуки Витара", купен за 43 430 лева.

Семейството има мезонет (130 кв. м.), гараж и парцел в София, както и къща и парцел в Ихтиманско и вила във вилна зона край благоевградското село Бистрица.

Във влогове двамата имат към 187 400 лева, налични средства – още 14 хил. В пенсионен фонд Василев има още към 16 хил.

Близо 750 хил. лева в сметки – свои и на съпругата си, акции в оловно-цинков завод и 109 015 лева годишен доход от заплата и командировъчни, средно по 9 хил. лева на месец, е вписал в декларацията си за 2021 г. извънреден и пълномощен посланик на България в Хага Константин Стефанов Димитров.

Около 300 хил. лева в сметки има със съпругата си Марияна Николова посланикът ни в Обединеното кралство Марин Райков, спестени от командировъчни, заплати и наследство. Средномесечният му доход от заплата и командировъчни е малко над 10 хил. лева. Бившият служебен премиер и министър на външните работи не е вписал декларирани предишни години имоти (апартамент и къща с двор в София, апартамент в „Златни пясъци“).

Също над половин милион лева в сметки - близо 740 хил. - разполагат и посланичката ни в Босна и Херцеговина Августина Кирилова Цветкова-Карабашева и съпругът ѝ Статул Карабашев. Двамата имат четири апартамента и един гараж в България – три в София и един в Бургас, и един апартамент с паркомясто в чужбина. Имотите са придобити между 1993 г. и 2018 г.

Вицепремиерът в кабинета на Сергей Станишев Меглена Плугчиева, сега посланик в Черна гора, е декларирала годишен доход от заплата след удръжки в размер на 88 190 лева, средно на месец приблизително 7 350 лв., и пет банкови сметки – свои и на съпруга си – в различни валути с приблизително 32 хил. лева, 50 хил. швейцарски франка и 46 хил. евро.

Приблизително 8 000 лева средно месечен доход от трудов договор и командировъчни е вписала за 2021 г. социоложката Румяна Бъчварова – сега посланик в Израел, бивш началник-кабинет на Бойко Борисов като премиер, след това министър на вътрешните работи във втория му кабинет.

Във влогове има 180 хил. лева.

В предишни декларации тя вписва собственост върху апартамент и офис на площ 297 кв. м. в София, още един апартамент в София, вила с вилно място в с. Белица, Ихтиман и къща в Шипка.

Посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев е разполагал месечно средно с 13 хил. лева (от трудови доходи и командировъчни). Във влогове със съпругата му Любка имат близо 890 хил. лева. Не е придобил имоти през 2021 г., но в предишни декларации е вписвал апартамент, парцел и къща с двор в Костенец.

С над 930 хил. лева в банкови сметки, налични и пенсионни или инвестиционни фондове разполага семейството на постоянния ни представител в Представителството на България при ООН и МО в Женева Юрий Щерк. Възпитаникът на Московския държавен институт по международни отношения беше зам.-министър на външните работи в периода 2017-2019 г.

На месец средно той е разполагал с 11 400 лева (заплата плюс командировъчни) през 2021 г.

В руски банки е държала спестяванията си съпругата на генералния консул на България до края на януари 2021 г. в най-големия китайски град Шанхай Димитър Здравков Пампулов – Оксана Юриевна Пампулова.

Дали тя е прехвърлила рублите (близо 111 хил. в лева) от московските банки „Откритие“, ВТБ24, МИН Банка и МКБ другаде заради войната в Украйна и наложените на Руската федерация санкции не става ясно от декларацията за календарната 2021 г.

Извън тях съпругът ѝ държи спестяванията си в българска банка и към края на миналата година те са били приблизително 133 хил. лева.

Семейството декларира 15 имота, придобити в периода 1990-2022 г. Само три от тях - апартамент с гараж и изба в София (107 кв. м.) - струват над 1 милион лева. За тях Пампулов е платил общо 1 289 240 лева. Купил го е през 1993 г. Отделно дипломатът притежава унаследен апартамент в Пловдив (147 кв. м.) с гараж; паянтова къща с двор и парцел в гр. Бяла, Варна; втори парцел в друго варненско село – Попович; къща с двор в смолянското село Габрица; гараж (право на строеж); 1 дка нива в Бяла.

Съпругата му има два апартамента в руската столица Москва – 65 кв. м. и 38 кв. м. – единият ѝ е бил дарен, а за втория е платила 180 000 (в лева).

Общата им собственост включва четири парцела в с. Габрица.

Настоящият ни консул във Валенсия Пламен Георгиев – приковал вниманието и навлякъл си шумен скандал с надстроена тераса – е вписал всичко стриктно: кабинет, апартамент с две паркоместа, още едно паркомясто, апартамент с тераса и гараж – всички в София.

Съпругата му е собственичка на стоматологична клиника „АИППИДП - Детелина Дент” ЕООД, което Георгиев вписва в декларацията. Ирена Аврамова Димитрова е регистрирана и като едноличен търговец - „АИПДП -ДОКТОР ИРЕНА АВРАМОВА” .

Като прокурор в Софийска градска прокуратура Георгиев отказа да образува дело по разследването във връзка със записа с Бойко Борисов по делото, добило публичност като „Мишо Бирата“, след това стана зам.-министър на правосъдието, а след това и шеф на КПКОНПИ. След скандала с неописаната надстроена тераса на покрива на кооперацията, в която живее бе изпратен консул във Валенсия.

Съпругата на посланика ни в Грузия Веселин Петров Вълканов – Хермина – си е купила апартамент (74 кв. м.) в гръцкия курорт Неос Мармарас. Декларираната цена е 200 хил. в лева. На нейно име има и 110 кв. м апартамент в австрийската столица Виена, придобит през 2012 г. Цена не е декларирана. Хермина Вълканов има и трети апартамент, който се намира в София – 70 кв. м., за който също не е вписана цена.

Вълканов притежава апартамент (106 кв. м.) и гараж (16 кв. м.) в София и три парцела в Ловеч и Ботевград.

В декларацията Вълканов вписва и 82 хил. лева налична сума и и още 146 хил. във влогове. В инвестиционни или пенсионни влогове в България и Австрия двамата разполагат с още 82 хил. (в лева).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

8

Merc

16.08 2022 в 21:25

Така се прави !

Даваш кинти , да те назначат.

После тия кинти ти се връщат..

И като отделиш хонорара за тия , дето са те лансирали , пак остово прилична сума за теб.

Добре дошри в РУШОПОДЛОГИСТАН !

645

6

wakeup

16.08 2022 в 16:21

Офф нюз, пожълтявате непоносимо хора.. Какви са тези завистливи погледи в канчето на другите Света ври и кипи, политически и икономически новини валят, а вие ме занимавате с парите на Неински. Образовани хора , дипломати от кариерата, хора занимаващи се с години с развиващ се бизнес няма да ги сравняваме с Кокотен и Бай Пешо. Да са учили, а не по цял ден да висят в социалните мрежи. Тежък соц и омраза към богатите.

6245

5

kokoten

16.08 2022 в 12:48

Аз пък съм със 7 200 лева годишен доход и никой не ми иска декларация,която да откажа,щото протестирам с/у това внимание към моите финанси....

22547

2

dolivo

16.08 2022 в 11:36

повечето са ОК, обаче едрите несъответствия са очебийно стара номенклатура Герб, че чак Тройна коалиция...