България вече има ново правителство

Йорданка Веселинова 13 декември 2021 в 16:01 6691 3

Снимка Цветомир Петров / БТА

България вече има ново правителство, след като парламентът гласува днес следобед три точки – избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на кабинет.

Точно в 16:01 часа Кирил Петков бе избран за министър-председател на България. Кандидатурата му бе приета със 134 гласа "за" срещу 104 "против". 

"Против" гласуваха ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Резултатът бе посрещнат с бурни аплодисменти.

В зала присъстваха 238 депутати.

След тричасов дебат беше гласувана и структурата на проектокабинета. Тя беше приета със 134 гласа "за", срещу 104 гласа "против". Веднага след това в 16:18 ч., след поредица обяснения на отрицателния вот на депутатите от ГЕРБ-СДС, беше гласуван и проектокабинетът. Той беше приет със 134 гласа "за", срещу 104 гласа "против". 

Отново депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" гласуваха с "против".

С този вот бе прекратен и мандатът на служебния кабинет. Веднага след това в пленарна зала последва и клетвата на новия кабинет.

В петък народни представители от "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" събраха необходимите подписи за извънредно заседание на НС. На следващия ден президентът Румен Радев връчи мандат на Кирил Петков, а той веднага му го върна изпълнен. Часове по-късно в сградата на парламента бе представен и проектокабинетът "Петков".

Снимка: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови