Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кирил Петков: Зелен сертификат за всички в Министерски съвет (обновена)

Йорданка Веселинова 13 декември 2021 в 14:18 8999 2

Снимка БТА/Владимир Шоков

Дълъг дебат и поредица от процедурни хватки предшестваха избора на Кирил Петков за премиер, както и проектокабинета на ПП, БСП, ИТН и ДБ.

По време на обсъждането обаче Кирил Петков даде няколко конкретни обещания. „Първата ми заповед, ако бъда избран за министър-председател, ще бъде всеки в Министерския съвет да има зелен сертификат", каза той. Друго обещание бе да е "пръв сред равни" сред министрите си, както и да бъде премиер на всички българи и да има нулева толерантност към корупцията.

ГЕРБ с равносметка на служебните кабинети

В началото на заседанието председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в декларация упрекна президента Румен Радев, че не разбира конституцията и функциите на президентската институция.

"Вашите два служебни кабинета предизвикаха безпрецедентен хаос във всички сфери на обществения живот... мантрата "справихме се" е лъжа", каза тя.

Атанасова упрекна служебните кабинети за провала при ваксинацията, за хаоса при въвеждането на зеления сертификат, за провеждането на изборите, което убило доверието в демокрацията, както и провала на Плана за възстановяване и устойчивост, който по думите ѝ е направен непрофесионално и непрозрачно.

Тома Биков пък заяви, че докато Бойко Рашков е вътрешен министър, новата коалиция няма да получи подкрепата на ГЕРБ-СДС за нито една законодателна инициатива. Той подчерта, че без опозицията нява да бъде възможно прокарването на конституционни рехорми.

Дебатът за кандидатурата на Кирил Петков

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров представи кандидатурата на Петков. Той изтъкна акценти от образованието и кариерата на Петков. Гюров заяви, че това е отговорна кандидатура, а Петков е човек, който може да се справи с кризите в страната сега, както и да постигне целта за нулева корупция.

Кирил Петков пък заяви, че днес е важен ден за продължаването на промяната. Той бе категоричен, че за по-доброто бъдеще е необходима съвместна работа и изтъкна коалицията с БСП, ИТН и ДБ. Петков заяви, че е нужна и работа с опозицията за приемането на бюджета за 2022 г., както и за конституционната реформа.

В следващата част от изложението си той представи проектокабинета си. 

Петков бе категоричен, че ако бъде избран за премиер, първата му заповед ще бъде въвеждането на зелен сертификат за всички работещи в Министерски съвет, защото не е нормално такъв да се изисква за ресторантите, а за МС - не.

ГЕРБ-СДС поискаха да има дебат по всяка една от трите точки в дневния ред. Предложението беше разкритикувано от Лена Бориславова от ПП, която настоя за общо обсъждане по всички точки. Предложението на Александър Ненков от ГЕРБ не бе прието.

След това очаквано започнаха и процедурни хватки от страна на ДПС.

"Аналогията с тоталитарния режим вече е факт"

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, групата му няма да подкрепи проектокабинета. По думите му народът е дал ясен знак, че иска промяна, а не подмяна. Той заяви, че ДПС също иска промяна. Той обаче разкритикува употребата на анти ДПС реториката. 

Той заяви, че организацията на изборите е била съпътствана с погазване на демокрацията и правата на гражданите. И че за избирателите на ДПС аналогията с тоталитарния режим вече е факт. 

Карадайъ заяви, че "грозните прояви на полицейщина ерозират демокрацията и държавността".

"Призовавам всички държавници, политици, смели и доблестни лидери и изтъкнати членове на граждански организации да осъдим погазването на Конституцията на България и законите на страната и полицейщината да застанем под истинското знаме на демокрацията и държавността, за да сме спокойни за бъдещето на нашите деца и внуци. Ние от ДПС няма да подкрепим предложената структура на МС, защото не сме участвали в тези разговори, но ние ще бъдем конструктивна опозиция и ще се борим за възстановяване на държавността и демокрацията. Както и защитата на правата на всеки български гражданин", заяви той.

Йордан Цонев пък заяви, че големите обещания се нарушават, а чувството за "дежавю" доминира. Той иронично цитира обещанията на Симеон Сакскобургготски и Борисов при встъпването им в дръжност. Той направи и сравнение между ПП и ГЕРБ - големите обещания при идването на власт, агресивната медийна кампания и лесната победа на изборите.

ГЕРБ: Коалицията на "Петков" = на Тройната коалиция

Даниел Митов от ГЕРБ заяви, че новото мнозинство е твърде разнородно и се обсъжда ляво-либерално управление, подобно на Тройната коалиция.

Той заяви, че новите управляващи ще върнат Държавна сигурност и комунистическата партия във властта. Програмата на новата четворна коалиция е като "преписана дипломна работа на студент", взаимствана от предизборните програми на партиите, добави Митов.

Той заяви, че кръстник на коалицията е Радев, който е и пети елемент в коалицията между ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Митов заяви, че се надява ПП да продължи да се чете като "Продължаваме промяната", а не като  "пълна подмяна" или "просто послепис".

Любен Дилов пък заяви, че българинът има афинитет към хора, които нарушават Конституцията. Така от ГЕРБ опитаха отново да нападнат предложения за премиер Кирил Петков.

"Получих заплахи, че ще изгубя най-скъпото си"

Това заяви Христо Петров - Ицо Хазарта в декларация от името на ПГ на ПП. Той беше категоричен, че това е най-силната мотивация за него.

Петров бе категоричен, че отборът на Кирил Петков ще изпълни поставените си цели и ще промени страната.

"Възраждане" не подкрепя кабинета "Петков"

От "Възраждане" очаквано заявиха, че няма да подкрепят проектокабинета на ПП. 

Лидерът на партията Костадин Костадинов упрекна ПП, БСП, ИТН и ДБ заради непоследователност. Той заяви, че от публикуваното коалиционно споразумение става ясно, че има фундаментални различия между политиките на партията му и тези, заложени за следващия кабинет. Той заяви, че това е и причината ПГ на "Възраждане" да не подкрепи кандидатурата на Петков, както и предложения проектокабинет.

Корнелия Нинова се сбогува с пленарната зала

Лидерът на БСП се сбогува с пленарната зала и в декларация пожела успех на народните представители.

"Порочният модел на управление е заложен в законите от ГЕРБ", обърна се Нинова към депутатите и ги призова за активна законодателна работа.

Нинова благодари на коалиционните ѝ партньори, че са се вслушали в тях, защото са с повече политически опит.

Тя определи Столетницата като гарант за социалните цели в следващия кабинет.

Лидерът на БСП заяви, че борбата им срещу едноличната власт и корупционния модел ще продължи. Тя бе категорична, че всеки, който престъпи закона, ще бъде санкциониран. 

"Имаме нужда от управление, което не концентрира власт"

Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов заяви, че новите управляващи влизат във властта политически необременени и с капацитета да направят дълбоката промяна.

По думите му, новата коалиция дава възможност страната да се управлява без ГЕРБ и ДПС. Иванов коментира, че споразумението дава много заявки, но дебатът за постигането на конкретните цели ще продължи.

Иванов беше категоричен, че оставката на главния прокурор Иван Гешев ще бъде взета.

ИТН ще е партньор, но ще посочва и грешките

Зам.-председателян ПГ на ИТН Виктория Василева заяви, че партията на Слави Трифонов ще подкрепи проектокабинета. Тя беше категорична, че ИТН е поела отговорни ресори в следващия МС и ще бъде отговорна към обществото. 

Василева обеща, че ИТН ще бъде последователен и лоялен партньор, но няма да си спестява критиките към правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

2

Христо Венев

13.12 2021 в 15:30

Всяко подобно изказване, в полза на противоправните и незаконни "сертификати", отлива поне по 10 хиляди гласуващи в полза на Възраждане. Губиш много Кириле!
 
X

Да помогнем на украинските деца!