Кирил Петков взе мандата, върна веднага на Радев списък с министрите

OFFNews 11 декември 2021 в 10:05 4107 0

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на номинирания от "Продължаваме промяната" за премиер Кирил Петков. Той пък му върна веднага папка с имената на министрите. 

Петков беше официално представен като кандидат за министър-председател на страната пред президента Румен Радев от председателя на парламентарната група на коалицията Андрей Гюров. 

Върху вас и партиите-партньори от коалицията пада отговорността да реформирате порочния властови модел, наследен от 12-годишното авторитарно управление, да се справите с корупцията и беззаконието, с неравенствата и бедността, които те пораждат, да изхвърлите задкулисието от държавата. Като министър вие вече се убедихте колко силна е дълбоката държава, която брани привилегиите и безнаказаността на корупционерите. В тези усилия ваш основен ресурс ще бъде подкрепата на хората. Вярвам, че осъзнавам, че ако не постигнете решителни и оздравителни промени в прокуратурата и управлението още в първите 100 дни, няма как коалцията да спечели битката за бъдещето на България. Защото законността е най-важната битка, от която зависят всички останали. Вярвам, че вие ще намерите сили да го сторите. Гласът от площада, гласът от урните иска законност от вас", обърна се президентът към Петков. И добави, че битката с бедността и отстояването на националните интереси навън са другите предизвикателства пред следващите управляващи.

"За мен е чест и огромна отговорност да поема тази папка от вас. Тази отговорност я приемаме присърце. Вие започнахте промяната на площада преди месеци. Сега е време заедно да свършим работата докрай. Време е след 30 години българският народ да почувства, че управниците се грижат за него", отвърна кандидат-премиерът. Той обеща да направи всичко възможно да изпълни дадените обещания. И връчи на президента договорения проект на кабинет - със структура и кандидати за министри. 

От 13 часа днес в сградата на Народното събрание Петков ще представи официално новия Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!