България ще става център на сигурността на Балканите, решиха президент и правителство

OFFNews 09 януари 2018 в 15:02 8222 6

България ще става център на сигурността на Балканите, решиха президент и правителство

България да се превърне в център в областта на политиката по сигурност и отбрана на Западните Балкани. Тази амбициозна цел са си поставили президентът Румен Радев и участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който беше посветен на политиката за сигурност и отбрана на ЕС и ролята на България по време на европредседателството. 

Идеята страната ни да бъде център по темата сигурност трябва да бъде поставена по време председателството на Съвета на ЕС. 

За тази цел България трябва да представи "каталог на възможностите" за образование в сферата на сигурността. Страната ни трябва да може да защити и идеята за изграждане на международен институт за устойчиви технологии и научен център за Югоизточна Европа.

"Тук ние можем да предоставим много, и то солидни възможности, на страните от Западните Балкани. И второ, предложения за провеждане на съвместни учения и тренировки", каза президентът Радев.

Участниците в КСНС са се обединили около възможността разходите за отбрана да нарастнат до 2 процента от брутния вътрешен продукт до 2024 година. До подобно заключение се стигна още на заседание на КСНС през април 2015 година при президента Росен Плевнелиев.

Като председател на Съвета на Европейския съюз страната ни ще трябва да работи за реализирането на мерки и инициативи за постигане нивото на амбиция, заложена в Глобалната стратегия на Европейския съюз.

КНСН си постави конкретни срокове: до 30 юни 2018 г. да финализира преговорния процес по регламента за изграждане на Европейска програма за промишлено развитие в областта на отбраната; до 15 март 2018 г. да разработи Пътна карта за подготовка на Програма 2030 за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили; до 31 март 2018 г. да разработи Актуализиран план за участие в проекти на постоянно структурираното сътрудничество и Европейския фонд за отбрана, генериращи перспективни способности; до 31 март 2018 г. да разработи Каталог на българската отбранителна индустрия, научни звена и областите, в които България има потенциал да участва в проекти на постоянно структурираното сътрудничество, Европейския фонд за отбрана и по линия на Европейската агенция за отбрана.

След приемане на Стратегията за национална сигурност от Народното събрание да бъде актуализирана Стратегията за изследване и технологии в сигурността и отбраната 2015 г., в съответствие с Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017-2030.

До 30 септември 2018 г. трябва да бъде извършен преглед и при необходимост актуализиране на Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 % от брутния вътрешен продукт до 2024 г.

По отношение на Европейската перспектива и сигурността на страните от Западните Балкани – до 1 юли 2018 г. правителстото трябва да разработи Пътна карта с проекти и инициативи в областите на сигурността и отбраната, която да подпомогне Европейската перспектива и укрепването сигурността на страните от Западните Балкани.

Искам да споделя, че всички тези амбициозни цели могат да бъдат постигнати само с отговорни действия и много ефективна координация между съответните отговорни институции. И затова аз много се радвам, че днес обсъдихме тези въпроси, стигнахме заедно до важни решения с всички представители на отговорните институции в областта на сигурността и отбраната, финансите, икономиката, образованието и науката, коментира президентът.

И извън темата на съвета днес е обсъдена и обстановката в страната по линия на тежките криминални престъпления. "Министерството на вътрешните работи полага всички усилия за тяхното разкриване. Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността така, че да бъде гарантирана сигурността на българските граждани", каза още Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12779

4

Немец

09.01 2018 в 16:24

...под сигурност да се разбира сигурна смърт,за битовата престъпност- да не говорим....а,бе сложни характери имат Президента и Мутрата....

29217

3

Лопе де Вега

09.01 2018 в 16:21

Излишната сигурност ще се разтича и разпълзява от България по всички съседни и по-далечни страни. До Китай и обратно!

Поздрав!

12019

2

the cowboy

09.01 2018 в 16:00

Как така ще стане... Тя не е ли вече - нашата правосъдна система е най-правата, нашите свободни медии - най-свободни, нашите високи доходи - най-високи, нашето висше образование - най-висше... Нашата Тиква - най-голяма Тиква. Аз отдавна си мислех, че всичко в България е перфектно, а то...

29585

1

Izalina

09.01 2018 в 15:53

Тва щото България осигурява сигурността на собствените си граждани, та и за всичките Балкани да се погрижи. Ми да, уместно е - националната сигурност е по-важна от частните.

Научният център и устойчивите технологии са едни други невероятно адекватни и подходящи теми, с такава база и история...

Някоя космическа програма няма ли да има за разкош?