Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

България поиска 300 млн. евро след наводненията, Европа даде 10.5

OFFNews 27 ноември 2014 в 15:45 1805 3

България заяви 300 млн. евро помощ от европейския фонд "Солидарност" за справяне с последствията от наводненията, но ще получи приблизително 10.5 млн. или 6%.

Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова във Варна, където даде съвместна пресконференция с министъра на спорта Красен Кралев и кмета на града Иван Портних.

Сред най-пострадалите общини беше Варна, в чийто квартал "Аспарухово" наводненията взеха и жертви. За възстановяването на "Аспарухово" са подадени два проекта - за двата отводнителни канала.

32 млрд. лв. са средствата, които България може да получи до 2020 г. по новите оперативни програми в програмния период 2014 - 2020, каза още Павлова.

Основните приоритети за финансиране са изграждането на автомагистрала "Хемус", довършването на магистрала "Струма" по трите й ЛОТ-а. В плановете на кабинета е и започване на строителството на северната магистрала със средства от бюджета от 2015 г. 

След строителството на магистрали приоритетно е и създаването на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища, каза Павлова.

„Подадената заявка за фонда в Бюджет 2015 е за около 200 млн. лв., с които да заработи. По важното е, че програма ще има, ще я ограничим до панелните квартали като начало, защото там са най-големи проблемите“, каза министърът.

Програмата ще се прилага на принципа на делегираните бюджети. Общините ще избират чрез търгове фирмите, които да направят енергийно и техническо обследване, както и проектиране. Те ще имат задача да изберат много малки фирми, които да извършват тези дейности.

Друг приоритет е отблокирането на фондовете, което ще позволи през януари да започнат разплащанията, посочи още Лиляна Павлова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!