Quantcast

„България има напредък, откакто е в ЕС, но не е достатъчен“

OFFNews Последна промяна на 26 януари 2015 в 21:16 3520 5

България отбелязва напредък, откакто е членка на Европейския съюз, но той не е достатъчен. Това заяви бившият ръководител на делегацията на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис пред БНТ.

Има сфери, които могат да вървят по-добре. Не че останалата част от ЕС е съвършена, но в България има някои сфери, в които може да се работи по-добре, подчерта Хъмфрис.

В България няма случай на осъден политик. Никой невинен не трябва да попада в затвора, но ако има престъпление и ако има доказателства за това престъпление, трябва да се вземат мерки, коментира той.

Има напредък в някои области. Има напредък в механизма за сътрудничество и проверка – по-рано той обхващаше 6, докато в момента обхваща 3 сфери. Гражданското общество, според мен, значително се подобри и оказва повече натиск, отколкото го правеше в миналото, допълни Хъмфрис.

Говорите за реформа в съдебната система. Тя е необходима и трябва да се проведе. Трябва да се осигури обаче и възможност на съдебната система да работи. Не е важно само да се променят законите, да се приемат нови закони, а да се изпълняват. Да има ангажимент и съдебната система да е прозрачна, каза още той.

По думите му сериозни промени са необходими и в администрацията.

Майкъл Хъмфрис коментира и възможността България да се присъедини към еврозоната.

Може би в момента не е най-подходящото време за България да кандидатства за еврозоната. Колкото по-скоро България приеме еврото, толкова по-добре, но няма да е лесно да се отговори на критериите. Преминаването към еврото ще е от голяма полза за страната ви. В известен смисъл вие използвате еврото, без да се ползвате от предимствата, посочи Хъмфрис.

По повод победата на СИРИЗА на изборите в Гърция той посочи, че новото правителство е изправено пред много предизвикателства и за момента няма прогноза за това, което ще се случи.

Най-вероятно ще има преговори и обсъждания във връзка с огромния дълг на Гърция. Това неминуемо ще има отношение както към самата страна, така и към всички останали държави от Еврозоната, каза още бившият ръководител на делегацията на ЕК в България.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2015 в 23:01

Eми пратете го Тиквочев да управлява там, тоя и тях ще съсипе. И Костича тоже. На крив управник народа му виновен. Омерзен съм.

26.01 2015 в 22:56

Насрански, я се виж, бре - с такива като тебе ли да се оправи България? Ми няма как да стане, просто - не ЕС, ами и Господ да слезне, няма как да направи от бацили като тебе нормални хора. Ей го страни като Словения, Полша, Чехия какво направиха откак са в ЕС. Че даже и Румъния скоро ще е на светлинни години пред нас.

26.01 2015 в 22:36

Eми точно ОБРАТНОТО е.

Откак страната беше анексирана от Еврогейския съюз, всичко беше унищожено; западаняците съсипаха тежкото и леко машиностроене, ликвидираха селското стопанство, заграбиха хранително-вкусовата промишленост и търговията, ликвидираха армията, опропастиха образованието, опростачиха културата и изкуството - абе всичко до което се докоснаха направо се разсипа.

И имат сега нахалството да казват, че уж "България била имала напредък, откакто е в ЕС". Абе ПЪЛНА ЛЪЖА. Омерзен съм.

26.01 2015 в 21:42

Ами с такъв маТРЯл - толкова напредък, даже и в ЕС...

26.01 2015 в 21:38

Съкън, байно, не думай, че сега ще налазят кремълските тролчета да обясняват по ТУРСКИ маниер, че като не ни искате ше си излезем...