Бъчварова: Ще продължа реформите, започнати от Вучков

Ивайло Анев Последна промяна на 16 март 2015 в 20:07 2699 6

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Миналата сряда парламентът гласува и одобри оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. С едно гласуване депутатите одобриха оставката и избраха вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър

Уважавам предишния министър Вучков и ще продължа реформите, които той започна. Нямам основание да се откажа от тях. Това заяви вицепремиерът и нов вътрешен министър Румяна Бъчварова пред БНТ.

„От една страна, системата трябва да бъде консервативна заради сигурността на гражданите. Но тя трябва да бъде адекватна – да се модернизира и преструктурира, без това да се отразява на работата", посочи тя.

Бъчварова беше категорична, че ще запази хората, работили с бившия министър - Веселин Вучков. "Хората, работили с него, са позитивни и се вписват добре в общата картина. Това ще неутрализира възможността за евентуален трус в работата и полека-лека ще продължим започнатите реформи и проекти”, коментира Бъчварова.

Тя обясни, че оставката на Вучков е била изненада и изпитание за политическата зрялост на коалицията.

Бъчварова изрази задоволство от това, че за нея са гласували само с двама души по-малко, отколкото за целия кабинет.

Според нея кадровата политика е важен компонент на всяко политическо управление, още повече когато става дума за коалиционен модел. „Ако не се предприемат тези мерки, които ние в момента предприемаме, последиците за държавата биха били много тежки. Трябва да се следват правилата при назначаването на една кандидатура – конкурсното начало, публичност на обсъждането”, посочи вътрешният министър.

Попитана за номинациите за председател на ДАНС отговори, че няма номинации, а слухове за номинации и напомни, че предложенията за поста са в правомощията на други органи, а не на министъра. "Аз лесно се сработвам и ще се доверя", допълни тя.

Бъчварова, която е и вицепремиер с ресор коалиционна политика, коментира, че не я притесняват колизиите в Реформаторския блок, защото съществуването им е било ясно още в началото на преговорите.

По думите ѝ представителите на Блока "изключително много узряха за това, че участието в изпълнителната и законодателната власт не е това, което човек, който никога не е бил в управлението, си представя".

Новият вътрешен министър заяви, че ще работи за връщане на недоверието у гражданите към МВР. 

"Гражданите трябва да разберат, че служителите на МВР са на тяхната страна както спрямо онези, които заплашват личната им сигурност, така и спрямо заплашващите сигурността на държавата", категорична беше тя.

Министърът призна, че с премиера Борисов са работили винаги добре, както в миналия мандат, така и от началото на този. Според нея това ще се отрази и в предстоящата й работа.

По въпроса за влизането на България в Шенген тя подчерта: "На всички е ясно, че имаме готовност, която отговаря на техническите изисквания да сме в Шенген и на всички политици е ясно, че има други аргументи, които са срещу това членство и скорошното му признаване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2015 в 11:41

"Новият вътрешен министър заяви, че ще работи за връщане на недоверието у гражданите към МВР." - Ма нема нужда, то недоверието в милицията и сега си го има...

17.03 2015 в 11:21

За Богааа, махнете я тая !

16.03 2015 в 23:15

ТАЯ ЧЕРВЕНА КРАНТА ЩЕ СЕ ПОКАЗВА ВСЯКА МИНУТА ПО ВЕСТНИЦИ И ТВ.ПЪК Е ГЛУПАВА КАТО КОЗА..ЖАЛКА ДЪРЖАВА С ТАКИВА ПОМИИ КАТО ТАЯ.ГНУС.

16.03 2015 в 22:26

Жестока кървава драма се разигра около 18 часа в Слънчев бряг. Николай Юруков е смлян от бой от трима мъже пред очите на случайни минувачи, в близост до хотел "Амфора". Според очевидци биячите са били облечени в работни дрехи.Двама от тях държали бизнесмена, а трети систематично го млатил с метална тръба. Юруков е със счупен на две места ляв крак и строшена на няколко места дясна ръка. Има и други травми на тялото. Мъжът е загубил и много кръв.


Ама Бъчварке, ти докъ туй-онуй и те мутрите си влезнаха в релсите ма!
Кога почват "застраховките" на пицарии и маси за сладолед?!
гарантирано от герП!


16.03 2015 в 21:21

Защо политиците ни се правят на глупави? Не ни щат в Шенген и някои от нас не искат в Шенген, защото съдебната система и администрацията не са готови да работят с 200 хиляди имигранти годишно! Нашия съд не може да поеме 200 хиляди дела всяка година. Това е причината да не искаме Шенген

16.03 2015 в 20:52

Какви са усмихнати всички на снимката. Голяма веселба пада всеки път в парламента (когато се съберат)