Бъчварова: Очаквах полицаите да протестират

OFFNews 11 ноември 2015 в 08:50 3964 4

Бъчварова: Очаквах полицаите да протестират

Снимка Нова тв

Вътрешният министър Румяна Бъчварова е очаквала протести на служители на МВР от орязването на компенсациите при пенсиониране. Това стана ясно от интервю на вицепрепремиера за Нова тв. Бъчварова уточни, че е дискутирала подобни промени с финансовия министър Владислав Горанов, но текстовете са прокарани в преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета без нейно знание. 

"Не бях информирана, въпреки че с министър Горанов от доста време обсъждаме въпросните мерки, за да овладеем дефицита в МВР. Аз не виждам умисъл в това. Доколкото разбрах, министър Горанов е разчитал този дебат да се проведе в парламента", обясни Бъчварова. 

Тя уточни, че промените са били одобрени и от премиера Бойко Борисов, от когото Бъчварова имала пълна подкрепа. "Аз нямам конфликт с министър Горанов и може би за това служителите на МВР смятат, че не съм успяла да защитя интересите им. Ясна ми е позицията на синдикатите, ясна ми е позицията на финансовия министър, и него го разбирам. Моята позиция, като министър на вътрешните работи, е да балансирам тези два подхода и настояването в двете посоки – признахме тази грешка и я изживяхме", обясни Бъчварова. 

Тя обясни, че изплащането на 20 заплати представлява компенсация, но има неефективна система за управление на тези средства. Правителството е отстъпило от намеренията за орязването им, "защото това не беше обсъдено достатъчно добре и защото постави всички служители в една необичайна ситуация."

По думите ѝ констатациите за държавен преврат с протеста на полицаите са надскочили "същността на събитието". Протестите били използвани за атаки в "определени посоки" с искане за оставка, което Бъчварова определи като "съвсем естествено". В хода на протестите са установени и задържани провокатори, като в момента се изяснява кой ги е внедрил. По думите на Бъчварова е имало опити протестът да бъде използван за разрастване на общественото напрежение. По отношение на планираните нови протести тя обясни, че това е начин служителите да изразят своята позиция. "Изразената от мен позиция и поет ангажимент на извънредното заседание на съвета за социално партньорство - аз оставам на тази позиция и ще я защитавам", увери Бъчварова.

Ръководството на МВР е категорично, че ще търси отговорност на тези служители от МВР, които са излезли на неразрешен протест, но няма да има дисциплинарни уволнения. "За тези, които излязоха спонтанно, мога да кажа, че се опитваме да изясним този случай, защото системата се крепи на дисциплина и лоялност", обясни Бъчварова и уточни, че уволнения ще има само при констатирани случаи на драстични нарушения. "Това не означава нито реваншизъм, нито заплаха", допълни тя.

Вицепремиерът не смята, че е имало атака срещу нея от средите на ГЕРБ. Миналата седмица работата ѝ беше подложена на критика от бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Бъчварова обясни, че е подготвен пакет от мерки за преструктуриране на дейностите в МВР. Тя даде пример с извеждането на административни дейности, като издаването на документи за самоличност, в отделно предприятие. Приходите от тази дейност ще отиват за издръжка на държавната фирма, в която ще бъдат преназначени служители без задължително да се налага освобождаването им от работа преди това и изплащане на 20 заплати. 

"Моето разбиране е, че реформи не се правят чрез рязане на щата. Реформата не означава рязане на определен брой хора или рязането на определен щат не означава, че това е реформа. Първата мярка, която правим, е да отделим административните структури в отделно предприятие – документите за самоличност, лицензите, които МВР издава", обясни Бъчварова, като допълни, че има амбицията издаването да стане в условията на изцяло централизиран модел.  

Въвежда се също и провеждането на тестове за интегритет сред служителите. Така ще се оценява работата на полицаите. 

Бъчварова е категорично, че през последната година се наблюдава 15% увеличение на разкриваемостта на престъпления. Битовата престъпност обаче остава голям проблем, свързан преди всичко с техническата обезпеченост и числеността на състава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews