Авангардно решение: МВР ще разчита на цивилни за охраната на председателството

Юлиан Христов 10 януари 2018 в 15:00 10973 1

Авангардно решение: МВР ще разчита на цивилни за охраната на председателството

Снимка OFFNews

Освен на полицаи за охраната на европредседателството МВР ще разчита и на цивилни служители, наети по трудови правоотношения.

Авангардното решение на ръководството на МВР идва на фона на крещящия недостиг на полицаи и трудностите, с които ведомството се сблъсква при намирането на годни за служба кадри.

С влезлите в сила промени в Закона за МВР тази пречка вече може да бъде заобиколена. Тя развързва ръцете на професионалното ръководство да назначава тези, които вече веднъж са се провалили при кандидатстване за работа в МВР и на тестовете за интелигентност

До този момент МВР в прав текст не е признавало, че ще разчита на цивилни за охраната на председателството, но от поредица изказвания този факт се доказва недвусмислено.

На последното изслушване на министъра на вътрешните работи Валентин Радев в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред от 13 декември 2017 г. стана ясно, че вече са назначени част от хората, които ще заместват полицаи, така че да не се "оголва" вътрешността на страната, като се командироват служители в столицата. 

Министърът се позовава на правителствената програма и идеята за "полицай във всяко село" и заявява, че има новоназначени близо 1000 души, които "да работят и с полицейски правомощия": 

По онова изречение, което го имаше в предизборната Ви програма и в правителствената – да има полицаи във всяко населено място, идеята е тези 1000 полицаи да работят и с полицейски правомощия, по-точно там не са само полицаи, да работят така наречените „мобилни групи“.

От изявлението му става ясно, че част от тези "неполицаи" освен във вътрешността на страната ще бъдат използвани и за охраната на мероприятия в София, но преди това трябва да преминат съответното обучение:

Обясниха ми, че не може без това и някои от тях трябва да минат шест месеца на обучение, които не са бивши полицаи, защото има и такива, които са кандидатствали, но голямата част ще ни разтоварят и включително в София, така че няма да се случва онова, което се е случвало винаги – да взимаме хора от провинцията, и да оголваме, както се изрази господин Цветанов, да оголваме места, където има нужда от полицаи.

Този коментар е направен от Радев във връзка с въпрос на шефа на вътрешната комисия Цветан Цветанов, който изразява надежда "този ресурс" допълнително да "подпомогне охраната за председателството".

В отговори на запитвания на OFFNews по този въпрос от МВР дават уклончиви отговори за охраната на председателството и участието на работещи по трудови правоотношения лица или т.нар. ЛРТП.

МВР подробно защитава възможностите, които законът позволява цивилните да работят в условията на полицейски правомощия. Според новоприетите текстове тези лица могат да "осъществяват охрана и/или пропускателен режим в района на охраняван от МВР обект". 

Предвидената щатна численост за ЛРТП, които между другото получават едно от най-високите увеличения на заплащането в системата на МВР, е 770 души. Към края на ноември са били назначени 420. 

В друг отговор от МВР загатват за възможността цивилни да се включат в охранителните мероприятия на европредседателството, тъй като "няма предвидени длъжности за тези лица, които да са предназначени единствено за охрана на българското председателство на Съвета на ЕС".

Първоначално подозренията за "цивилни полицаи" по време на европредседателството се появиха още през септември отново на заседание на вътрешната комисия в парламента. Тогава заместник-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Тодор Гребенаров поясни, че част от силите на МВР от провинцията ще бъдат командировани в София за председателството. С този факт той обяснява и необходимостта от промени в Закона за МВР:

Идеята беше следната – от там тръгнаха и тези промени, част от ресурса, който трябва да бъде зает с осигуряване на полицейска охрана – говоря за около 18 хотела, НДК, обекти, тъй като това е голям ресурс, който трябва да използваме, идеята беше вместо служители с полицейски правомощия, да бъдат сложени на определени места, където е по-ниска сигурността като защита, такива лица, които работят по трудово-правни взаимоотношения. 

Той обаче веднага е поправен от зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов, който го прекъсва и пояснява, че идеята всъщност е цивилните да заместват полицаите в провинцията. "Идеята е лицата по трудово правоотношение да поемат обектите на МВР, а ние да насочим служители с полицейски функции към дейност по осигуряване сигурността на председателството", заявява тогава той.

За опасността от наемане на цивилни на места за полицаи предупредиха от синдикатите  в МВР през ноември. В свое становище те определиха това като "пробив в сигурността".

"Можем да разглеждаме това предложение единствено като опит да се решат кадрови проблеми на МВР, чрез назначаване на цивилни служители, работещи по трудово правоотношение, вместо чрез попълване и увеличаване, където е необходимо, на щата на униформените полицаи. Това не може и няма да доведе до подобряване на резултатите от борбата с престъпността и опазването на обществения ред", се посочва в становището.

На запитване на OFFNews от МВР не успяват категорично да обяснят на какво основание цивилните ще получават полицейски правомощия, тъй като в Закона за МВР е уточнено кои са полицейските органи и назначените по реда на Кодекса на труда служители не са сред тях. 

Новите промени в ЗМВР обаче заобикалят това ограничение и дават специални правомощия на тези лица. Освен задържането на нарушители на пропускателния режим на охранявани обекти на МВР (по същество това са включително и полицейските участъци), "цивилните полицаи" ще имат право да приемат граждани и да регистрират техните сигнали и жалби, ще връчват призовки и съобщения, ще могат да придобиват "информация от явни източници за подготвяни или вече извършени правонарушения", като ще имат задължението "своевременно" да докладват, без да е уточнено на кого.

Наетите служители също така ще могат да изготвят анализи и доклади "по проблеми, свързани със сигурността на местно ниво, и предложения за тяхното решаване".

Освен права по охрана на държавната граница, каквито имаха до момента, наетите на трудов договор в МВР вече ще имат и задължения да извършват "дейности по териториално обслужване на населението", без в закона да е уточнено какво включват те.

В същото време изискванията към тях за назначаване на работа покриват на 90% изискванията към дейностите на частните охранители и по този начин те се явяват частни охранители на държавна служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

10.01 2018 в 22:17

Доста противоречив материал.
Май е добре да се/ни запознаете с длъжностите в МВР, преди да се изсипе всичко разбрано и недоразбрано от и без това мъгливите коментари от меверейци (важи и за вчерашната статия - изяснете си първо кой държавен служител по кой закон кой е и защо униформените са отделна категория за вас)


Инак не ми стана ясно как така неуспял кандидат за ченге (иска се минимум Добър 3,51+ от дипломата, покрити физически нормативи и читав резултат от психотест на финала май всичко на всичко), че и с провал на IQтест, ще ми работи същото по трудово правоотношение, пък и в толкова отговорна ситуация. И къде са му шестте месеца за подготовка(според трудно разбираеми цитат на абсурда Радев)?!