Синдикалисти предупреждават: Назначаването на цивилни на места за полицаи е пробив в сигурността

OFFNews 15 ноември 2017 в 14:45 5743 0

Синдикалисти предупреждават: Назначаването на цивилни на места за полицаи е пробив в сигурността

Най-големият полицейски синдикат излезе с отворено писмо до депутатите 44 Народно събрание по повод промените в Закона за МВР, които бяха внесени между първо и второ четене. Синдикалната федерация на служителите в МВР критикува заложеното в текстовете изискване в населените места с жители под 5000 души да има двама пожарникари

От синдиката припомнят, че през 2015 година е приета промяна в наредбата за пожарогасене, която определя минималния брой служители в един екип да бъде трима. Тогава синдикатите направили компромис, тъй като минимумът пожарникари в развитите страни е е 4-5 души. С промените в закона обаче изискването ще бъде записано, но се допуска изключението, при което в малките селища да има по двама пожарникари. 

От синдиката припомнят, че според МВР проблемът с недостига на пожарникари може да се разреши с назначаването на нови до 300 души. "Ако това е вярно, наистина е необяснимо буквалното проспиване на две години от тяхна страна. Ако това е вярно, наистина не съществува никаква необходимост „изключението“, което Ви се предлага, да намери място в Закона. Противното би означавало да допуснете да се излагат на сериозен риск животът и здравето на българските огнеборци, при това без каквато и да е полза засегнатите от пожари и бедствия български граждани. Отделно съществува рискът подобно „изключение“ да се превърне в практика", предупреждават от СФСМВР.

От синдиката критикуват и назначаването на цивилни служители на щатове, предназначени за униформени полицаи. Назначените по трудови правоотношения служители няма да имат полицейски правомощия и специализирана подготовка, но ще изпълняват функциите на полицаи.

"Можем да разглеждаме това предложение единствено като опит да се решат кадрови проблеми на МВР, чрез назначаване на цивилни служители, работещи по трудово правоотношение, вместо чрез попълване и увеличаване, където е необходимо, на щата на униформените полицаи. Това не може и няма да доведе до подобряване на резултатите от борбата с престъпността и опазването на обществения ред", се посочва в писмото на синдиката.

В него те се обръщат към депутатите да не допускат "поредния пробив в системата за вътрешна сигурност".

Сигурността на гражданите на Република България, опазването на техния живот и имущество не бива да стават заложници на несвършена през годините работа от ръководството на МВР и на предизвиканите от това кадрови проблеми. Палиативното решение – доколкото изобщо може да бъде решение – което Ви се предлага да приемете, не само няма да реши проблемите в сектор Сигурност, но в по-дългосрочна перспектива допълнително ще ги задълбочи.

Разчитаме на Вашето чувство за дълг и гражданска отговорност и се надяваме, с евентуалното отпадане на Държавното предприятие от ЗМВР, средствата, предвидени за него, да бъдат пренасочени към повишаване на основните заплати на служителите в МВР, се заключава в писмото.

Както OFFNews писа, с промените в закона се предлага изход от ситуацията с липсата на кадри в МВР като се отваря вратата за назначение на служители, но не по Закона за МВР, а по Трудовия кодекс. За тях е предвидена възможността да извършват дейности по охрана, които вече ще се извършват по договор. От текстовете не става ясно какви ще са правомощията на тези служители, чийто статут е приравнен с този на държавните служители в МВР. За тези места ще бъдат назначавани основно пенсионирани военни и полицаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови